10 bolt posi is making funny noises on turns - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-12-2007, 08:33 PM
Warrant's Avatar
72 Nova, 65 Rambler, 37 Chevy
 
Last photo:
Join Date: Dec 2005
Location: Utah
Age: 24
Posts: 337
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
10 bolt posi is making funny noises on turns

I installed a stock GM posi with 3.73s in a 72 10 bolt 8.5" axle. This unit had about 130k miles on it and the gears were new, bearings have 55k on them. It makes a wahhooo wahhoooo sort of noise on turns and it only makes them I have been foolin around - hard acceleration. I noticed the spiders gears looked scarred (scrapes and lines in 'em), it was installed like this. The posi does seem to work fine. Whats up with it?

    Advertisement

Last edited by Warrant; 07-12-2007 at 08:53 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-12-2007, 09:45 PM
the dan's Avatar
83 chevy c10 long bed
 
Last photo:
Join Date: Jul 2007
Location: middletown ct
Age: 24
Posts: 73
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Warrant
I installed a stock GM posi with 3.73s in a 72 10 bolt 8.5" axle. This unit had about 130k miles on it and the gears were new, bearings have 55k on them. It makes a wahhooo wahhoooo sort of noise on turns and it only makes them I have been foolin around - hard acceleration. I noticed the spiders gears looked scarred (scrapes and lines in 'em), it was installed like this. The posi does seem to work fine. Whats up with it?
did your posi look like this
http://www.astrosafari.com/images/re...Install017.jpg
if so its a gov loc, that could be your answer
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-12-2007, 10:17 PM
Warrant's Avatar
72 Nova, 65 Rambler, 37 Chevy
 
Last photo:
Join Date: Dec 2005
Location: Utah
Age: 24
Posts: 337
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
no its the clutch eaton style one, im thinkin its bad clutches/frictions cause they only slip when you turn right? or the spider gear becouse the those gears themselfs only spin when you turn right?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 07-12-2007, 10:24 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: Shreveport LA
Age: 64
Posts: 5,103
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Did you use posi additive in the lube?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 07-12-2007, 10:28 PM
Warrant's Avatar
72 Nova, 65 Rambler, 37 Chevy
 
Last photo:
Join Date: Dec 2005
Location: Utah
Age: 24
Posts: 337
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
yes, I used a "cheaper" MAG 1 stuff with the posi additive already in it Dont think it makes much of a difference which company or if its already mixed? Do I need a seperate bottle of the posi stuff? I also only added 2 quarts that seemed to fill it all the way, perhaps alittle more could be added when i stick my finger in the whole. wasnt sure of the capacity, not sure if that matters.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 07-12-2007, 10:43 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: Shreveport LA
Age: 64
Posts: 5,103
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Two quarts is good.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 07-13-2007, 05:44 AM
302 Z28's Avatar  
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: North Texas
Posts: 10,837
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 86 Times in 73 Posts
Use the OEM stuff, it is much higher quality additive.

Vince
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 07-13-2007, 12:02 PM
Registered User
 
Last wiki edit: How to title a hot rod Last photo:
Join Date: Feb 2007
Location: West Virginia
Age: 25
Posts: 3,389
Wiki Edits: 8

Thanks: 14
Thanked 1 Time in 1 Post
always add more additive
Shane
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 07-13-2007, 05:57 PM
Warrant's Avatar
72 Nova, 65 Rambler, 37 Chevy
 
Last photo:
Join Date: Dec 2005
Location: Utah
Age: 24
Posts: 337
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
alright ill change it out and see

quick Q - I heard that a old racer trick was to use regular stuff and leave out the additive, that way it would slip less and give it more of a bit...any truth to that
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 07-13-2007, 06:18 PM
Registered User
 
Last wiki edit: How to title a hot rod Last photo:
Join Date: Feb 2007
Location: West Virginia
Age: 25
Posts: 3,389
Wiki Edits: 8

Thanks: 14
Thanked 1 Time in 1 Post
you dont have to drain it out just suck out 4 oz with a hose and put in a 4 oz thing of possitraction additive.............sometimes theyll bite more in the form of not disengaging and sometimes they wont engage
Shane
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will a 12 bolt fit in a 10 bolt? Malibu73 Transmission - Rearend 2 05-30-2006 05:50 AM
10 bolt to 12 bolt 1980Impala Transmission - Rearend 8 04-25-2004 04:48 PM
10 bolt or 12 bolt rearends ? a62chevy Transmission - Rearend 5 09-21-2003 05:16 AM
10 bolt ring & pinion waynedawg Transmission - Rearend 1 07-20-2003 07:59 AM
What posi in my 12 bolt. Ed ke6bnl Transmission - Rearend 1 04-23-2003 06:21 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.