Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Engine (http://www.hotrodders.com/forum/engine/)
-   -   1954 Chevrolet Engine Issue (http://www.hotrodders.com/forum/1954-chevrolet-engine-issue-181518.html)

kobermiller 07-22-2010 09:09 PM

1954 Chevrolet Engine Issue
 
I'm working on a 1954 Chevrolet with the 235 inline 6 cyl. There is fire to the engine, however, it will not run. It is backfiring out the carburetor and that is it. Could it be a timing issue, or what?

BOBCRMAN@aol.com 07-23-2010 05:20 AM

Timing or ignition wire fowl up. Find TDC no.1. Then rewire cap proper firing order.. Most 6's 153 624..

matt167 07-23-2010 06:42 AM

check the cap for carbon tracing carefully.. shut my '51 235 off 1 day and couldn't restart. pop and crack every once in a while, and I replaced points, wires, but still had no go.. checked distributor cap and it had bad carbon tracing, so I threw an older 1 on it and it ran

cobalt327 07-23-2010 10:03 AM

Quote:

Originally Posted by kobermiller
I'm working on a 1954 Chevrolet with the 235 inline 6 cyl. There is fire to the engine, however, it will not run. It is backfiring out the carburetor and that is it. Could it be a timing issue, or what?

If it is popping from the carb, the timing could be too advanced. Have you turned the distributor from where it was originally? If you can, put it back where it was, or turn it CW to retard it from where it now is and retry.

It could be the points or condenser are bad, the points dwell could be off.

rtyauch301 07-23-2010 12:58 PM

Quote:

Originally Posted by cobalt327
If it is popping from the carb, the timing could be too advanced. Have you turned the distributor from where it was originally? If you can, put it back where it was, or turn it CW to retard it from where it now is and retry.

It could be the points or condenser are bad, the points dwell could be off.

yes all ways check your points i had that happen one time over looked them replaced all kinds of stuff that didn't need to be replaced... the car ran great shut it off and when i went to start it same thing cracking and popping sounded like it wanted to run even started once ran like crap though..


All times are GMT -6. The time now is 10:27 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.