Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Engine (http://www.hotrodders.com/forum/engine/)
-   -   1975 buick electra 455 engine (http://www.hotrodders.com/forum/1975-buick-electra-455-engine-183202.html)

jackpetrill 08-23-2010 03:01 PM

1975 buick electra 455 engine
 
i have a 1975 buick electra limited 225 2 door coupe 455 engine, has been in garage for 10 years. started car 2 or 3 times a year, run up driveway approx 1/4 mile. i started ran car for 2 hrs same driveway, 2nd day did same run beautifull 3rd day did same missing terribly..... changed plugs, cap,roter,plug wires now very hard to start have to hold butterfly open to get running once moter warms up it will idol missing big time. has no power will not go up driveway take out of drive so car doesnt stall.....Could I have a stuck lifter or valve. I installed additive to free lifter no help :confused:

poncho62 08-23-2010 03:35 PM

Could be a number of things.......stuck float in carb, vacuum leaks, timing, wires on wrong etc.........hard to say by your description

jackpetrill 08-23-2010 05:10 PM

1975 buick electra 455 engine
 
wires are correct timing ok stuck float possible... vacuum leak I'll check again to make sure. lifters noisey on passengers side I'll work on those options thank you very much app

Cape Cod Bob 08-23-2010 05:18 PM

Check for clogged fuel filter. Although gthat would not cause it to miss. just not have power :welcome:

Cape Cod Bob 08-23-2010 05:20 PM

U did'nt say hoew old the gasoline is. Older then 6 months starts to break down. :welcome:

jackpetrill 08-23-2010 08:21 PM

1975 buick electra 455 engine
 
gas their was 10 gal of gas in car 10 years installed additional 15 gal car ran great should I drain all gas and flush tank..... the miss was in car before I changed plugs, wires,cap,roter sounds as if car jumped time, it bucks and lugs, turns over fast then slowes down as if battery is dead then fast again,wires are correct pulled plugs cleaned all 8 checking timing tomorrow to no#1 cylinder then pull cap to make sure its pointing to #1 thank you

poncho62 08-23-2010 08:29 PM

If the car has been sitting a long time, I would be tearing the carb down, cleaning it out and putting a kit in it.....Also, fresh gas and fuel filter.....Blow the fuel lines out too.

454C10 08-24-2010 07:45 AM

do a compression check.

here is a sad story for you about old gas and a 1973 impala with a 396.

Recently helped a friend get his car going again. had sat for 3 or 4 years with a bad driveshaft.

I got it to run fairly easily thanks to a self draining q-jet which didn't gum up with old gas.

I got the engine running with a 5 gallon tank and a small electric pump.

I thought the tank was empty because the gauge showed empty and the mechanical fuel pump wasn't pumping out any fuel when running (using the external tank). turns out the gauge is broke and the rubber line from the tank was mushy and flat (not flowing).

so when I added 10 gallons of new fuel, the gauge still read empty and the stock fuel pump wouldn't pump (until I changed the rubber feed line)

anyway, got it running with the old gas and new gas mixture. The exhaust smelled like old gas but the car was running fine. Took few days of tuning the car and getting it to run perfect. Then it started to miss a little and it got worst and worst over a few days. Finally the engine would barely run and had no compression on 4 cylinders.

What happen? Well the old gas gummed up the intake exhaust so badly that they stuck in the guides. This caused the push rods to bend and the cam/lifters to started going flat.

I pulled the heads and had to hammer out the intake valves. There was some sort of varnish on the valve and inside the guides. Lacquer thinner was the only solvent that would get the varnish off.

After taking the heads apart and cleaning them, I re-assembled them and changed the head gasket, cam, lifters, and straighten out the pushrods.

A terrible experience which I know was caused by running old gas, even through is was mixed with new gas.

jackpetrill 08-24-2010 10:33 AM

jackpetrill
 
exactly what this car is doing.... thanks so much for the info I have a lot of work ahead of me, I'll let you know of progress.........thanks again

jackpetrill 08-24-2010 10:39 AM

jackpetrill poncho 62
 
I'll do the carb and,drain tank ,also blow lines.......I'll keep you updated,thanks again,very much app

454C10 08-24-2010 12:35 PM

do a compression check. if a valve is stuck open it will be easy to see.

beertracker 08-24-2010 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by jackpetrill
gas their was 10 gal of gas in car 10 years installed additional 15 gal car ran great should I drain all gas and flush tank..... the miss was in car before I changed plugs, wires,cap,roter sounds as if car jumped time, it bucks and lugs, turns over fast then slowes down as if battery is dead then fast again,wires are correct pulled plugs cleaned all 8 checking timing tomorrow to no#1 cylinder then pull cap to make sure its pointing to #1 thank you

Agree with potential fuel & carb problems. Be sure and have a strong battery other wise you run the risk of not have enough voltage at the HEI distributor coil during cranking.

This is the problem I had with my Pontiac 400. I was too cheap to go buy a new battery and the old battery was only good for about 5 crank revolutions before the voltage dropped down so far the coil didn't have enough voltage to generate a strong spark. I measured this with a volt meter and observed the weak spark by removing plug #1 and cranking the engine. A new battery solved my problem.

Hang a volt meter on the distributor 12V line and you will see the voltage drop during cranking.

BT :)

jackpetrill 08-29-2010 07:03 PM

1975 buick electra455 engine
 
454 c10 took off valve covers had 4 bent valve rods,worked them out was a bugger I might as well take off intake manifold set aside....pulled out all valve rods took off intake gasket their were 2 lifters lying on bottom, one was apart lost retainer clip, all parts were recovered...... 4rocker arm retainers,were snapped off found those pieces also,rocker arms were off valve springs doing zip..........ordered new push rods and lifters the old lifters are flat on bottom I only have 28 thousand on moter ran fine before gum up don"t think need a cam..... drained all gas out of tank ordered carb kit if I need to start after repair will take rubber line off fuel pump that goes to tank drop hose in 5 gal can so its fresh gas........

Duntov 08-29-2010 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by jackpetrill
drained all gas out of tank ordered carb kit if I need to start after repair will take rubber line off fuel pump that goes to tank drop hose in 5 gal can so its fresh gas........

Good to replace neoprene fuel line connections when something has been sitting or is old. I think if has one at the tank also.

techinspector1 08-29-2010 11:17 PM

Procure new battery cables and two new ground cables. Choose a spot on the firewall and on the frame where you can grind down to bare metal and also a boss on the block where you can screw a bolt into that is ground down to bare metal. Connect one end of one of the ground straps to the firewall, using a bolt and nut that will go through the firewall and that you can get to from the inside of the car to tighten. The other end of that strap and one end of the other strap will go to the frame, where you have ground down to bare metal and drilled for a bolt and nut. The other end of the second strap will go to the engine block and be secured with a bolt into a boss, wherever you find one. You can also use the starter mounting bolt if that's where the negative cable from the battery connects. Just make sure you have bright, shiny metal to connect to everywhere. No paint or other gunk to limit electrons.

This is always the first thing to do with any old car or truck you start on. If you don't get the grounds worked out, you will be chasing your tail with electrical gremlins until you do.
That's my best advice. Been there, done that too many times.

I like to use #4 welding cable from the welding supply store and solder on the copper lugs myself. BULLETPROOF.


All times are GMT -6. The time now is 05:20 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.