1988 Chevy, 700r4 Wont hold in first gear. - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 02-19-2012, 05:47 PM
jjack010's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Interior
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 67
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1988 Chevy, 700r4 Wont hold in first gear.

I recently changed the transmission fluid, filter and gasket on my 88 Chevy, 700r4. As far as I know the only mods are a shift kit. Now if I shift manually into 1st and go, it will shift into 2nd like normal at about 2000 rpms. It does this regardless if I'm driving hard or not. The fluid level is good. It shifts fine automatically when I'm in D. I did some experimenting.....I drove it in 1st gear and kept the rpm's right about the shift point. It seemed as if it was slipping between the 1st and second. I used Valvoline Dextron VI ATF full synthetic when I did the fluid change. It states that its good for all GM tranny's old and new using Dextron tranny fluid. The fluid level is good. Should I be looking into this fluid or elsewhere? Additives? Thanks.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-19-2012, 05:54 PM
S10 Racer's Avatar
http://www.warsprints.com
 

Last journal entry: W.A.R. (Wingless Auto Racing) Sprint Car Racing
Last photo:
Join Date: Nov 2007
Location: At The Dirt Tracks
Age: 55
Posts: 1,860
Wiki Edits: 0

Thanks: 3
Thanked 57 Times in 52 Posts
Quote:
Originally Posted by jjack010
I recently changed the transmission fluid, filter and gasket on my 88 Chevy, 700r4. As far as I know the only mods are a shift kit. Now if I shift manually into 1st and go, it will shift into 2nd like normal at about 2000 rpms. It does this regardless if I'm driving hard or not. The fluid level is good. It shifts fine automatically when I'm in D. I did some experimenting.....I drove it in 1st gear and kept the rpm's right about the shift point. It seemed as if it was slipping between the 1st and second. I used Valvoline Dextron VI ATF full synthetic when I did the fluid change. It states that its good for all GM tranny's old and new using Dextron tranny fluid. The fluid level is good. Should I be looking into this fluid or elsewhere? Additives? Thanks.
How many miles does it have? High mileage trannys are better off "not" changing the tranny fluid. This can cause slippage because you have drained all of the abrasion out that use to make things stick together, like clutch plates.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 02-19-2012, 06:11 PM
jjack010's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Interior
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 67
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm not sure of the mileage. Odometer is not working and I just bought the truck about 2 months ago. I don't think it's very old. It's pretty clean. I changed it because the tranny pan gasket was leaking. Looked as if someone changed it within the yr and did a crappy job on the install.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 02-19-2012, 06:28 PM
jjack010's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Interior
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 67
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have removed the carb several times in the last month. TV cable out of adjustment? I'll do some reading........
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 02-19-2012, 07:15 PM
jjack010's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Interior
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 67
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I just went out and looked at the tv cable and this jogged my memory. As I said, I have disconnected the tv cable to remove the carb several times. About 2 weeks ago when I was disconnecting the tv cable I remember seeing a lead fishing weight being used as a cable stop on the tv cable. I just made a mental note to look at that in the future. Well it gone now so there is no tention on the cable other than the end of cable stop.

Sound like my problem?

I'll do some research and see what the right set up is. Maybe I can find a tranny shop locally that has one.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 02-19-2012, 08:02 PM
SSedan64's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2007
Location: Macon, GA.
Age: 50
Posts: 6,016
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 46 Times in 46 Posts
Sounds like it has a Universal length TV Cable, the Lead weight is used to set the length. The Cable must be tight, no slack at idle.
Loose = low pressure/quick shifts & Trans damage can occur quickly.

TV cable:
http://www.jakesperformance.com/TV_C...etup_Info.html
http://purplesagetradingpost.com/sum...o/700R4p1.html
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 02-19-2012, 08:10 PM
jjack010's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Interior
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 67
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'll check it out first thing in the am. I don't like the idea of a damaged tranny. Besides I'm trying to fix all the shady repairs from the previous owner, not create more. Thanks.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 02-23-2012, 05:29 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If your trans is anything like my 700r4 it's touchy when it comes to the tv adjustment. I switched my stock carb to a carter afb and it started doing the same thing as yours. Yours just needs adjusted it sounds like. Mine needs a bracket to correct the geometry. It's so touchy I can't hardly get it set without having that bracket.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 02-23-2012, 07:03 PM
jjack010's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Interior
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 67
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
After doing some reading, I decided to adjust the tv cable. The end at the carb was rough so I just replaced it with a new cable. I probably need to get one of the geometry brackets to get it right. I found a wealth of information on the website http://www.tvmadeez.com. It made me realize that the tv cable does a lot on these transmissions. I adjusted it and its ok for now. When it drive it shifts out ok. 1st to 2nd is pretty hard, but better than too soft. I still have my existing problem..............When I have the gear shift in 1st and take off, it shifts normally to 2nd, regardless if I'm just cruising or in the gas. I'm thinking about draining the new synthetic fluid out and putting regular Dextron III in it to rule that out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 02-23-2012, 07:10 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mine has stack shifted 1-2 since I've owned the truck. Never have been able to get that adjusted out. I'm guessing that has to do with te governer if the tv
cable doesn't effect it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 02-23-2012, 07:18 PM
jjack010's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Interior
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 67
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yeah, overall I'm pretty happy with the shifts and shift points. It also downshifts better than before. I'll keep working it. Thanks for the info.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1988 chevy 2500 rebuilt 700r4 problems 88BIGchevy Transmission - Rearend 2 06-24-2010 08:30 PM
700r4 , will it hold up 70CHEVYSHORTY Transmission - Rearend 4 10-28-2009 06:37 PM
700r4 wont shift out of first gear illegal regal Transmission - Rearend 33 02-08-2009 07:32 AM
700r4 wont shift out of 1 works fine in rev 1988 gmc sub chass Transmission - Rearend 7 08-03-2006 08:46 AM
My 700R4 won't hold first (low) gear! Bayley Transmission - Rearend 5 05-30-2006 11:22 AM


All times are GMT -6. The time now is 10:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.