1990 ford festiva - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-22-2012, 08:17 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1990 ford festiva

Hey guys & gals, I have a 1990 ford festiva and I cant get it started. It has spark and fuel but wont start! I changed plugs, wires, cap, rotor, coil, ignition module and nothing! ANY IDEAS??????

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-23-2012, 12:44 PM
Registered User
 

Last journal entry: after much anticipation
Last photo:
Join Date: Jul 2012
Location: Meade, ks woop woop
Age: 27
Posts: 46
Wiki Edits: 0

Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
how much fuel...have checked to see if you have enough fuel pressure its not that common but sometimes a fuel pump will get weak instead of just failing you may be getting enough flow to get a squirt at the schrader valve but not enough to run you should be in the 35-40 psi range with key on engine off, grab a pressure gauge. hope this helps let us know the results
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-23-2012, 03:44 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I dont have a pressure tester but i will try and get one but I tried using starting fluid and still nothing
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 07-23-2012, 04:00 PM
sbchevfreak's Avatar
Licenced Automotive Technician
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: Land of big Easter eggs, Alberta
Age: 35
Posts: 1,609
Wiki Edits: 0

Thanks: 15
Thanked 9 Times in 9 Posts
What engine?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 07-23-2012, 04:56 PM
S10 Racer's Avatar
http://www.warsprints.com
 

Last journal entry: W.A.R. (Wingless Auto Racing) Sprint Car Racing
Last photo:
Join Date: Nov 2007
Location: At The Dirt Tracks
Age: 55
Posts: 1,939
Wiki Edits: 0

Thanks: 4
Thanked 74 Times in 66 Posts
If it won't kick using starting fluid then you have a spark problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 07-23-2012, 05:35 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
it has the 1.3 liter and I changed the spark plugs, wires coil and ignition module and has hot spark
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 07-23-2012, 10:27 PM
Registered User
 

Last journal entry: after much anticipation
Last photo:
Join Date: Jul 2012
Location: Meade, ks woop woop
Age: 27
Posts: 46
Wiki Edits: 0

Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
maybe your timing is off??? stretched timing belt slipped a tooth or two? how did it run before it was shut off the last time it ran? if your cam timing is off you can have all the fuel and spark in the world but it wont run. I would still think you'd get a backfire though with the starting fluid how do you know its hot did you use a an in-line spark tester or pull a spark plug, ground it, and turn it over?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 07-24-2012, 10:49 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
it doesnt back fire or nothing but i put a tester on the injector and the light is always on. is it suppose go on and off when turning over??? and i pulled the plug and it was a blue spark
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 07-24-2012, 10:49 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
and before i changed the coil it was a orangish spark
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ford Festiva not starting, need help BAD! Lee Hulick Electrical 12 03-01-2013 06:15 AM
my 88 ford festiva wont start smorris Hotrodding Basics 3 01-28-2012 05:06 PM
Wont Start,91 Ford Festiva sirlotsoflovin Engine 13 02-16-2011 06:48 PM
Ford Festiva motor swap Lee Hulick Engine 19 07-22-2005 01:55 AM
Ford Festiva Tick johnnymopar Engine 1 02-14-2003 08:38 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.