1996 Ford Taurus Transmission Problem - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 11-20-2011, 07:16 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Washington,dc
Posts: 1
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1996 Ford Taurus Transmission Problem

I have a 1996 Ford Taurus GL, w/ a 3.0 litre engine. Recently while going a short distance, the transmission stopped pulling. It will not move in any gear, forward or reverse now. Engine starts fine, revs high initially upon starting now. Before this happened I noticed a pink shaded liquid on garage floor - wasn't exactly oil but maybe tinged with some- it was mostly water. Lastly, I recently replaced the Cv axle on the passenger side. I dont believe this is associated but thought it could be helpful as a reference point.

Any suggestion as to the source of this problem would be helpful to me.

Thanks.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 11-21-2011, 06:11 AM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by tim0215
I have a 1996 Ford Taurus GL, w/ a 3.0 litre engine. Recently while going a short distance, the transmission stopped pulling. It will not move in any gear, forward or reverse now. Engine starts fine, revs high initially upon starting now. Before this happened I noticed a pink shaded liquid on garage floor - wasn't exactly oil but maybe tinged with some- it was mostly water. Lastly, I recently replaced the Cv axle on the passenger side. I dont believe this is associated but thought it could be helpful as a reference point.

Any suggestion as to the source of this problem would be helpful to me.

Thanks.
either the converter splines in the converter have stripped out or you have internal failure.
id also be looking for intrusion since you say you saw some pinkish fluid on the floor. trans fluid should be cherry red when in good condition.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 11-21-2011, 08:42 AM
Registered User
 

Last journal entry: Some More Roll Cage Fabrication
Last photo:
Join Date: Apr 2010
Location: Ohio
Age: 31
Posts: 233
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Quote:
Originally Posted by tnsmith10
either the converter splines in the converter have stripped out or you have internal failure.
id also be looking for intrusion since you say you saw some pinkish fluid on the floor. trans fluid should be cherry red when in good condition.
^X2

Very common problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 11-23-2011, 10:58 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: Newark, Delaware
Posts: 175
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Have you checked the fluid level? AXOD, AXNS, and AX4N transmissions (Taurus) are notorious for stripping the pump shaft splines out of the converter, breaking the pump shafts and stripping the splines out of the pump rotor. They are also known for greanading the pumps. Any of these will cause a "no move" condition.

Frank
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 11-24-2011, 08:53 AM
Bryan59EC's Avatar
Car? Truck? Who Cares
 

Last journal entry: First week of December
Last photo:
Join Date: Jun 2006
Location: San Antonio, Texas
Age: 54
Posts: 2,331
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Ahhhh
Taurus/Windstar transmissions
Been there done that----sent it out for repair, and now 2 years later---acting up again.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ford Taurus will not move in gear.. transmission issues or what?! One to Remember Transmission - Rearend 9 02-13-2012 11:41 AM
1993 Ford Taurus Transmission problems Wanda79 Transmission - Rearend 1 05-08-2011 11:41 PM
1996 Z71 4x4 transmission Problem harrelson7 Transmission - Rearend 4 03-08-2011 08:24 PM
1996 Ford 460 Exhaust Manifold Problem! Solution? BobnSofi Engine 0 05-10-2007 09:56 PM
1996 ford taurus mychevystang Suspension - Brakes - Steering 1 10-19-2004 01:46 PM


All times are GMT -6. The time now is 04:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.