Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Transmission - Rearend (http://www.hotrodders.com/forum/transmission-rearend/)
-   -   1st drive with new 400sbc and powerglide trans (http://www.hotrodders.com/forum/1st-drive-new-400sbc-powerglide-trans-228513.html)

savage9scorpio 01-17-2013 07:39 PM

1st drive with new 400sbc and powerglide trans
 
okay so for my 1st drive of the 400 things seem a little weird. I have a powerglide and tci 24-2600 stall converter. the car didn't seem like it wanted 2 shift out of 1st for a very long time. I only averaged about 30mph the whole trip home. but being used 2 the 307 I could tell when it needed to shift. the car did shift out of 1st when I let off and got back in a few times. could the motor b looking for a certain rpm before it shifts into 2nd? I have a big 488/510 cam with 114 lsa. should I b worried about burning up the trans or something? the torque converter is fairly new.

vinniekq2 01-17-2013 08:54 PM

post the stats on that cam

Crosley 01-17-2013 09:41 PM

do you have the throttle linkage for the powerglide hooked up?

That linkage affects shift timing.

The modulator on the powerglide affects line pressure

savage9scorpio 01-17-2013 10:12 PM

hyd flat tapp rpm range 3000-6500(rated350)
intake dur. 050 234/244
adv 292/302

I do believe its something with the throttle linkage. from what I see my dad left a spring hooked up to one of the valve cover bolts. I see a part where there loiks like the spring was supposed to go, but the spring is 2 big. think autozone will have wat I'm lookin 4?

savage9scorpio 01-17-2013 10:22 PM

ima post a pic in my album and tell me if I think I'm on the right track.

F-BIRD'88 01-18-2013 07:47 AM

If your powerglide will not auto shift at part throttle the vacuum modulator is not getting vacuum or its not connected internally. If the shift/kick down cable is not used the trans has no way of adjusting the hyd line pressure on the clutches at WOT. will tend to burn up the clutches. The "kick down" will not work either.

On a stock valve body they both need to be hooked up and functional. Go see the trans tech that built the transmission. Do not drive at WOT until you get it sorted out.
a delayed up shift at part throttle is a valve body issue or a vacuum modulator issue.

The cam in the motor and the motor itself has nothing to do with it.

savage9scorpio 01-19-2013 10:41 PM

having driven it a little more to understand the motor.
I can see it goes to about 40 in 1st. then I can let off and hear it go into second. in second when I press the brakes it can drop down to about 20 or so before it shifts back into first.

I LOVE THE 400'S TORQUE. I can let completely off the gas in 2nd and the car drops to idle it sounds like and just chugs along. I chugged along one road for about close to 2 miles @ 36-38 mph.
I have seen a 17 mile highway trip from work without the gas guage barely movig so I'm happy about those potentials.
I'm very grateful 2 be the driver of this car and will do my best 2 respect it and its power.

NEXT BIG FOCUS is gonna b TRACTION and beefing up the powerglide.

vinniekq2 01-19-2013 10:52 PM

best way to beef up the glide is to install a t400. no kick down linkage,move the x member back 2 inches,shorten and balance drive shaft,change yoke.


All times are GMT -6. The time now is 03:48 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.