200-4r bog - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 02-02-2014, 03:41 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 57
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
200-4r bog

Hello All,

I recently installed a 200-4r transmission CZ model in my 1968 Firebird. I ordered the tci tv cable and throttle brackets to have the correct geometry. I also bought the PAINLESS WIRING kit for the lock up convertor thats the link for the wiring kit.
http://www.summitracing.com/parts/prf-60110/overview/

the car shifts well and at the proper shift points but sometimes when im slowing down and giving it gas lets say like going over a speed bump it will bog kin of like when you have manual transmission that has been shifted into to high a gear and theres shudder and no power

how do i fix this problem?

any help is appreciated
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-02-2014, 04:07 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jul 2004
Location: At Speed
Age: 50
Posts: 1,302
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 25 Times in 25 Posts
SOunds like maybe the torque convertor clutch is locked up. Try disabling the clutch power and drive it to see it the bog goes away. I prefer that the clutch only locks in 4th.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 02-02-2014, 04:12 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: bluefield,w.va.
Age: 57
Posts: 32
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
that's what it sounds like to me too. need to unhook pronto. if it hot spots the pres. plate in the convert. you won't be happy.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 02-02-2014, 04:59 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 57
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
so basically what i need to do is hood up an inline switch from the power line and just switch it on on the freeway? in town just keep it toggled off?

is there a reason why it would lock up like that at low speeds? it has a vaccuum switch.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 02-03-2014, 12:55 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: bluefield,w.va.
Age: 57
Posts: 32
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
that's what i do. put in a man. switch. you only realy benefit on the highway above 60. otherwise your killing the converter let alone the heat your putting in the tranny cooking the fluid
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 02-03-2014, 01:00 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: bluefield,w.va.
Age: 57
Posts: 32
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
hook the switch in the ground side. less heat buildup in the switch. i allways put a switch in the ground side. makes things work a lot cooler with less chance of interior fire. trust me check my chal. pics posted in my profile. little advice cost me about $20,000.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 02-03-2014, 05:14 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Atlantilc iowa
Posts: 399
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 24 Times in 24 Posts
Which fourth gear preasure switch are you using ? There are two different ones. One is the open one and other is the closed one. Not sure how you got it wired and which one you have. The wrong combination of switch and wiring could cause that problem. There are several cites on the web that can give you your answer, and directions which way to go. If you use the toggle way, the negative route is the way to go.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 02-03-2014, 05:42 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: bluefield,w.va.
Age: 57
Posts: 32
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
are you tapping on the brake at any time this happens. reason i'm asking is tapping on the brake kills the power to lock the converter. if not you haven't wired it thru the brake lite switch or you've got the wrong switch i would tap the brake as soon as you feel this if it's working to keep from killing the converter.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 02-04-2014, 11:31 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 57
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
yes i tap on the brake as soon as it starts to lug, I called painless this morning and he said the 4th gear switch that comes in the kit only engages the lock up in 4th gear so why is my tranny doing this in the first place?

this weekend when i get a change to drive the car im going to unplug the pig tail going into the transmission and see how it behaves in town. if it still lugs when i slow down and then speed back up then ill know its a lock up issue.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 02-05-2014, 04:26 AM
artsvettes's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Aug 2006
Location: New Jersey
Posts: 160
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I used a ported vacuum switch wired in series with my lockup harness.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 02-05-2014, 09:49 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Atlantilc iowa
Posts: 399
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 24 Times in 24 Posts
Starin Did you do any modifications to the wiring in the tranny.? I modified mine and use the open switch, and when it goes into four, the fluid will close the switch activating lockup, only in fourth.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 02-05-2014, 11:24 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 57
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
the painless kit came with the 4th gear pressure switch that i installed and a vaccuum switch that has ported vacuum going to it. other than that just hooked up the 4 pole brake light switch that came with the kit that is supposed to deactivate the lock up when i tap the brakes.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 02-05-2014, 12:22 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Atlantilc iowa
Posts: 399
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 24 Times in 24 Posts
You should have the right switch. If it continues to do that, i'd check that switch with a meter and see if its open or closed, just to make sure.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14 (permalink)  
Old 02-28-2014, 03:49 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Location: Atlantilc iowa
Posts: 399
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 24 Times in 24 Posts
Was reading threw my 200 4r problem sheet that I came across and saved for references, it mentioned a problem that felt like the motor was loading up ands finally would shift down with a jerk before motor would die. It says, If you leave the solenoid check ball in position but do not wire the TCC valve, then the car will not down shift normally. As you come to a stop you will get the sensation the motor is loading up and you will think it is going to die. Hope this will help
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15 (permalink)  
Old 03-04-2014, 11:51 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 57
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i tried using a vss valve in line and that didnt work, my only guess now is maybe i need a different vacuum switch, the painless wiring kit i have came with a stick gm vacuum switch that locks and unlocks the tcc depending on vacuum, maybe i need an adjustable one so the vaccum switch turns off the tcc quicker. im going to try an adjustable one and set the vaccum settung to a higher vacuum.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The bog DoubleVision Engine 5 07-13-2006 10:31 AM
Bog fred56 Engine 8 08-31-2005 08:34 PM
why the bog 75sprintguy Engine 14 11-25-2003 10:34 PM
1 st to 2 nd bog john69 Engine 2 06-25-2003 09:28 PM
Bog novatech Engine 5 04-05-2003 06:47 PM


All times are GMT -6. The time now is 12:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.