2002 S-10 tranny problems?? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 02-23-2011, 03:10 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: LA
Posts: 15
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2002 S-10 tranny problems??

I'm looking to buy a 2002 Chevy S-10--4.3L--manual transmission. It's having tranny problems though. I'm just looking to get it, fix it, & resale it. Just wondering about the tranny though.

So, here's the problems that the owner is describing. He changed the clutch & pressure plate. All ran fine for a little while--6 months or so he says. He only drove it on occasion after the new clutch & PP--maybe couple miles round town couple days a week. While driving one day, the truck stops on him. Looses power transfer to the tranny. THe engine doesn't stop running though. Says he hears a grinding noise in the tranny though. No gears at all--no reverse--or any forward gears.


So, what diagnosis do you guys have? And what should I look for when trying to find the problem?

Thanks in advance.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-23-2011, 05:54 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Apr 2007
Location: Seattle, Wa
Posts: 6,750
Wiki Edits: 0

Thanks: 4
Thanked 417 Times in 360 Posts
Quote:
Originally Posted by bamafan
I'm looking to buy a 2002 Chevy S-10--4.3L--manual transmission. It's having tranny problems though. I'm just looking to get it, fix it, & resale it. Just wondering about the tranny though.

So, here's the problems that the owner is describing. He changed the clutch & pressure plate. All ran fine for a little while--6 months or so he says. He only drove it on occasion after the new clutch & PP--maybe couple miles round town couple days a week. While driving one day, the truck stops on him. Looses power transfer to the tranny. THe engine doesn't stop running though. Says he hears a grinding noise in the tranny though. No gears at all--no reverse--or any forward gears.


So, what diagnosis do you guys have? And what should I look for when trying to find the problem?

Thanks in advance.
Stripped the teeth off the input pinion and cluster driven gear inside of the tranny (worst case). Or less worst cases; stripped the teeth out of the clutch disk and or input shaft, or the clutch is way out adjustment, the pressure plate springs have failed, or the throw out bearing is hung up in the released position.

If the input pinion and cluster driven gear are stripped, it means the tranny got into two gears at once and locked the cluster. This will be the replacement of expensive gears with the expectation that there is secondary gear damage from the teeth wreckage going around with the oil. This usually takes the input shaft bearing, sometimes the case. Plus you need to find out why it took two ratios at once, this usually happens because the shift mechanism left a previously selected gear in place while a shift was completed to the next gear. This is instant removal of the input teeth.

The clutch problems would be much less expensive and easier to fix. I'd start there.

Bogie
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 zr2 overheating problems. SonnyFaust Engine 5 08-19-2010 10:58 AM
2002 blazer 4l60e problems lp14255 Transmission - Rearend 11 12-27-2008 12:26 PM
S10 V-8 tranny problems IbanezPunk129 Transmission - Rearend 18 08-31-2007 08:43 AM
2002 mercury cougar tranny problems BIGMIKE79 Transmission - Rearend 9 05-12-2007 04:40 PM
2002 Ford F150 wiper problems, help guys please!! flipp121 Electrical 2 08-12-2006 12:51 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.