Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Engine (http://www.hotrodders.com/forum/engine/)
-   -   235 engine lifters (http://www.hotrodders.com/forum/235-engine-lifters-221154.html)

lilrobo 06-30-2012 06:17 AM

235 engine lifters
 
I took all liftrs out and took them part and cleand them, i put them together and let them soak in oil for a day,,,, got them in ,,, so how long before they get tight ? ,and i guess i needto adjust them again? , used rotela 30 weight ,

Thanks

S10 Racer 06-30-2012 06:50 AM

Quote:

Originally Posted by lilrobo (Post 1569729)
I took all liftrs out and took them part and cleand them, i put them together and let them soak in oil for a day,,,, got them in ,,, so how long before they get tight ? ,and i guess i needto adjust them again? , used rotela 30 weight ,

Thanks

Hydraulic or Solid? I hope you put them back in their original locations as they have been mated with their own cam lobe during breakin. Yes, you will need to readjust. Why did you take them out & clean them?

lilrobo 06-30-2012 03:05 PM

yes i did keep them in the same spot ,,, they were ticking loud and i took them apart to clean them ,,,, i might have to buy a set but they are hard to find for a 235 ,, i will try to readjust them, i just wanted to make sure they were fully pumped up

thanks

lilrobo 06-30-2012 04:03 PM

ok i am done ,, i am buying new lifters ,, i adjusted them and still bad or worse ,, you get the back lash out them do 1 1/2 turns more you can still push it down a little ( spongy ) got be weak springs???? no ??? i soaked them for a full day in oil so i have had it lol
sorry for venting

thanks

lilrobo 06-30-2012 06:55 PM

where is a good place to start looking for them?..

Greg T 06-30-2012 07:30 PM

Can't put new lifters on an old cam.





.

lilrobo 07-01-2012 06:00 AM

i was told that you can do new lifters old cam but not (new cam old lifters ),, i dont know ?

Greg T 07-01-2012 09:57 AM

Quote:

Originally Posted by lilrobo (Post 1569970)
i was told that you can do new lifters old cam but not (new cam old lifters ),, i dont know ?

Suit yourself. I wouldn't do it.

matt167 07-01-2012 10:24 AM

New lifters can be added to an old cam. It's done all the time if a lifter goes flat and stops pumping up.. You can't run old lifters on a new cam.. After the lifters are replaced, the cam should be gone thru a basic break in procedure to pattern the lifters to the cam..

New Cam wouldn't be a bad idea. Cost of a cam and lifter kit isn't much more than the lifters itself

lilrobo 07-01-2012 02:03 PM

thanks guys
i am still trying to finf lifters that dont cost 20 each lol
before i do a cam and lifter i will do a v8 lol

thanks

lilrobo 07-01-2012 02:56 PM

so been thinking ,,, me running unleaded fuel is that a big deal ??? i dont know what the owner before me was running , i did hear him say that he put a bottle of lead in every now and then ,,, whats the story with that ??

matt167 07-01-2012 03:38 PM

not at all. Lead was used as a cushion additive for the valves because they were not hardened. With the light use your car will likely see, it will not be an issue..

Lifters are going to be expensive because the engine went out of production in 1962. There still nice smooth running engines.

lilrobo 07-01-2012 04:00 PM

thanks matt
i will get on the phone to find lifters come mon ... i hate to keep running in circles with adjusting worn lifters you know ,, the outcome will be the same ,, i thought for sure after i cleaned everything it would fix the noise , its over 100 degrees here , i was going to put the valve cove and go around the block ,, and see what happens ,,, but i believe the same out come ,, i will get a set and see from there ,, i'll keep you guys posted ,, i have a couple of places to call

thanks again

lilrobo 07-01-2012 06:39 PM

well took it around the block it ran just fine ,, still got a ticking sound ,, maybe its me and it sounds that way i dont know,, anyway i have a modulator valve coming and i will change that and drive it for a few days and see,, i did see a tad bit smoke coming from the tail pipe ( all i need ) ,, it might clear up or i did something with the 2 oil changes i did got me

more to come lol
thanks guys

lilrobo 07-03-2012 03:46 PM

well i am happy with my lifters now it sounds ok not bad i took it for a spin and everything seems ok ,,, only thing now i see a little smoke , that i didnt see before ,, i hope i didnt do something when changing the oil and using different oils ,,,, or could i have them not adjusted right ???


All times are GMT -6. The time now is 10:24 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.