283 just wont run right - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 11-15-2004, 09:37 PM
hunt101's Avatar
Learning something every day
 

Last journal entry: Adding some tunes
Last photo:
Join Date: Nov 2004
Location: louisiana
Age: 24
Posts: 36
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
283 just wont run right

Ok, I just bought my first car (62 Impala 4dr with a 283). I got it to run on 7 cylinders but I just cant think what might be wrong. It started on about 5 cylinders and picked up 2 more when I ran it wide open. It has a new carb, fuel pump, and distributor cap. The only things I have found so far is the carb is not tuned and is missing one mounting bolt, and the fuel line is kinked. Any help would be appreciated.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 11-15-2004, 09:48 PM
Mad Maggot's Avatar
The lean mean donut machine
 
Last photo:
Join Date: Aug 2004
Location: Red Deer, Alberta, Canada
Age: 31
Posts: 386
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
have you checked the spark plugs and their wires? They may need to be cleaned or replaced.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 11-15-2004, 09:52 PM
hunt101's Avatar
Learning something every day
 

Last journal entry: Adding some tunes
Last photo:
Join Date: Nov 2004
Location: louisiana
Age: 24
Posts: 36
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The spark plug wires are new and I pulled out one of them and they looked fairly new. It had a stong spark so I am going to check the rest of them. Also, could someone tell me if the cylinder numbering is the same as most chevy engines?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 11-15-2004, 10:01 PM
garretthes's Avatar
Member
 

Last journal entry: Rear Axle swap #2 (74 Camaro) part 6
Last photo:
Join Date: Jul 2004
Location: Nashville
Age: 50
Posts: 298
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Replace the plug in the bad cylinder. Or you can try moving it around and see if the miss moves as well. Try the same with the plug wires. The cheap wires are easily ruined. If the miss is still in the same place after this I would suspect a bad valve. It wouldn't hurt to fix the missing bolt and kink in the fuel line.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 11-16-2004, 04:46 AM
Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Australia ???
Age: 56
Posts: 159
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
check the compression ,, blown head gasket between cylinders or valves ,, ?? any choofing noise out exuast at idle ??
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 10:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.