318 Surging, stalling - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 02-10-2009, 09:20 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Nov 2003
Location: Modesto
Age: 27
Posts: 222
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
318 Surging, stalling

Hello,

I have a 1989 Dodge B-250 Van, it used to run great until recently when it started running poorly in the cold (30F) early mornings. Sometimes it idles fine and just stalls, doesnt choke or sputter, just shuts off. If I keep the RPM"s up it stays running. in the mornings I have to pretty much floor it to get it moving, the motor seems to backfire(exhaust gets deeper), sputter for about 4 or 5 seconds and doesnt really make the van move then it kicks in and runs like it should at WOT. My check engine light doesnt come on, but a Check EGR light has been on for I don't know how long. Anyone know if this can throw a code that I could read? I have replaced the Throttle posisition sensor as well as the EGR valve which I had to buy from the Dodge dealership, because the ones from Autozone and Kragen wouldn't fit correctly. The EGR light remains on even after pulling the battery cable for 10 minutes. Is that enough? Also if I start the motor with the MAP sensor unplugged it runs exactly the same as it does w/ it plugged in. It just idles fine for a few seconds, then start changing RPM,s sometimes dropping to about 500 or so, maybe less, it gets really close to dieing, then comes back upto about 1000, then levels out, then sometimes just dies. Could this be the MAP sensor? I tested for 5v at the A and C points and watched it drop as my rpms came up then, the voltage came back up to between 4.5 - 4.90v.

Thanks for any help.

Kyle

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-11-2009, 05:34 AM
Registered User
 

Last journal entry: 50 Ply wagon
Last photo:
Join Date: Oct 2008
Location: Pottstown,Pa
Posts: 636
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 31 Times in 30 Posts
Kyle.....sounds more like the O-2 sensor. When idling is affected it is usually in fuel flow. The motor seems to be getting the wrong reading in just how much fuel is needed and then is adjusting according to how much oxygen is needed.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 02-11-2009, 06:19 AM
Member
 
Last photo:
Join Date: Nov 2003
Location: Modesto
Age: 27
Posts: 222
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
O2 Sensor

Thanks for your input, I kinda of thought about that too, but wasnt sure.. I'll test it as soon as I get home from work, and let everyone know.

Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
318 poly to 318 LA swap help needed. xpsyclonex2002 Engine 2 10-13-2008 10:28 AM
318 stalling with gas applied, timing??? JerryMopar Engine 1 09-02-2006 02:38 AM
318 stalling when gas is applied, timing?? JerryMopar Transmission - Rearend 2 08-31-2006 07:37 AM
Intermittent Stalling Problem edge Engine 8 05-08-2006 03:38 PM
oil pan for 318 mopar oldnable Engine 1 08-22-2002 01:52 AM


All times are GMT -6. The time now is 09:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.