340 6-pak idle issues - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 03-25-2012, 10:18 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2011
Location: Boise Idaho
Posts: 6
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
340 6-pak idle issues

The 36 is finally on the road , can't count the hours getting this 6-pak user friendly but still have some issues, engine is stock 340 with factory 6-pak cam, stock carbs/linkage etc, factory choke and idle solenoid , she starts,warms and runs around in traffic great , however being a gearhead I do sometimes like to open her up on occasion, like the last couple of blocks before putting her in the stable , after having been at WOT for a bit the idle will jump to 1500-2000 rpm and stay there , put it in gear to slow and shut off , let it sit a bit and restart and idle is normal again. ??? , have checked for outboards hanging up , did notice once that the fuel levels were low after a quick blast so set about 1/3 siteglass on outboards and bottom of siteglass on center carb to no avail ( thought carbs were running low causing a lean condition) can't find any vacuum leaks, any ideas ???

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 03-25-2012, 01:33 PM
LATECH's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 

Last journal entry: Motor - vator
Last photo:
Join Date: Jul 2010
Location: Northeast Pennsylvania
Posts: 5,429
Wiki Edits: 0

Thanks: 230
Thanked 295 Times in 274 Posts
maybe double check the advance mechanisms, mechanical and vacuum. could be there and not the carb at all. I could be way off base, just a thought.
Could the metering rods hang up in the center carb?

Last edited by latech; 03-25-2012 at 01:40 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 03-25-2012, 01:45 PM
4 Jaw Chuck's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last photo:
Join Date: Mar 2002
Location: Manitoba, Canada
Age: 47
Posts: 5,100
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 118 Times in 93 Posts
Your mixture might be a tad lean on the center carb, have you tried turning the screws out a half turn to see if the condition reduces?
__________________
Outlawed tunes from outlawed pipes
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 03-26-2012, 06:55 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2011
Location: Boise Idaho
Posts: 6
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I got it !!!, Hot idle compensator in center carb , bimetal operated valve , basically creates vacuum leak to speed up and theoretically help cool engine , being that we are cooled with electric fans , compensator will mess with my idle no more !!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 03-26-2012, 10:00 AM
lg1969's Avatar
Google "Tunnel Ram 406"
 
Last photo:
Join Date: Oct 2007
Location: Bohemia, L.I.N.Y.
Age: 64
Posts: 1,059
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 21 Times in 18 Posts
Make sure your secondary carbs are fully closed. It could cause idling go up if not closed.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 03-26-2012, 10:12 PM
4 Jaw Chuck's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last photo:
Join Date: Mar 2002
Location: Manitoba, Canada
Age: 47
Posts: 5,100
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 118 Times in 93 Posts
Nice diagnosis, glad you found the problem!
__________________
Outlawed tunes from outlawed pipes
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 03-27-2012, 07:23 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2011
Location: Boise Idaho
Posts: 6
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thank's Chuck ,I heard that Kohler had a new water conserving toilet , I thought i might try one and see if I can improve my mpg some !!!!
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SBC 350 idle issues jwnova Engine 93 03-23-2012 07:19 PM
TBI 350 Idle issues...again... shane.,herold Engine 7 05-24-2011 06:27 PM
TBI Idle issues DoubleVision Engine 6 01-25-2011 09:36 PM
TBI Idle Issues DoubleVision Engine 5 07-24-2010 12:15 AM
Idle Issues trustyrustymudder Engine 2 05-19-2010 11:38 PM


All times are GMT -6. The time now is 02:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.