348/chevy -may have plugged exhaust?????? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 01-03-2013, 06:15 AM
bsa_bob's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: britton mich
Posts: 346
Wiki Edits: 0

Thanks: 63
Thanked 2 Times in 2 Posts
348/chevy -may have plugged exhaust??????

I have been trying to start this motor for a Couple weeks now.I think i may have some plugged or/ partially plugged pipes. Is there any home remedies,for cleaning them out? OR ....do i just cut them off up by the head pipes?Don't want to do the latter til i had talked with you guys...........any less drastic measures ? i can try????
Have any of you had this..everything else is [new plugs, great fire. I can't just haul this car out to a a shop,do to snow and ice.trailer froze down.took for of us to break it out of the ice o/s. winter never sleeps.chime in please.................... bob s

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 01-03-2013, 06:17 AM
vinniekq2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: BC,Canada
Age: 56
Posts: 7,391
Wiki Edits: 0

Thanks: 291
Thanked 707 Times in 682 Posts
what makes you think the exhaust is plugged?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 01-03-2013, 06:51 AM
bsa_bob's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: britton mich
Posts: 346
Wiki Edits: 0

Thanks: 63
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by vinniekq2 View Post
what makes you think the exhaust is plugged?

This kar set in a marsh .when i loked inside there was two remains of skunks.the interior wasnothing but foam rubber and material
PIECES It was lived in by more than one raccon. mice crap absolutely everywhere .The engine compartment was repinted to the extent that it had been taken out to do this.The exhaust system .is like it was installed yesterday. I AM not sure or saying this is the problem.I know potatoes stuffed up the t/p wil stop a a motor. but this has to be mice. nests etc.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 01-03-2013, 07:01 AM
vinniekq2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: BC,Canada
Age: 56
Posts: 7,391
Wiki Edits: 0

Thanks: 291
Thanked 707 Times in 682 Posts
unbolt the manifolds from the heads and see if it runs?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 01-03-2013, 07:25 AM
bsa_bob's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: britton mich
Posts: 346
Wiki Edits: 0

Thanks: 63
Thanked 2 Times in 2 Posts
Iam trying to stay clear of that.reason being. the bolts aren't going to come loose easily The bolt heads .themselves have gotten pretty rusty. anything els possibly.?
I am abit afrid wo work on this car......reason for that is this "hanta virus" that can kill you .i think is abundant in this car. A guy gave me the kar........i probably shouldn't have said yes.My addicted to making these old sbc engines run.being this "348"is A good motor.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 01-03-2013, 07:31 AM
vinniekq2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: BC,Canada
Age: 56
Posts: 7,391
Wiki Edits: 0

Thanks: 291
Thanked 707 Times in 682 Posts
348 is a bb mark I, If its not safe to work on?(doesnt make sense,because someone had to install battery,check points and fuel etc) I dont see how removing exhaust bolts would be any more dangerous than the previous prep work. and if the bolts break,so what,they have to be dealt with at some point in time
Reply With Quote Quick reply to this message
The Following User Says Thank You to vinniekq2 For This Useful Post:
Richiehd (01-03-2013)
  #7 (permalink)  
Old 01-03-2013, 08:15 AM
killeratrod's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Nov 2012
Location: Florida
Posts: 2,122
Wiki Edits: 0

Thanks: 168
Thanked 375 Times in 334 Posts
So do not remove the manifolds & remove the 2 bolts on each side that hold the y pipe. this should be easy spray them today remove & start tomorrow .
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 01-03-2013, 08:53 AM
bsa_bob's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: britton mich
Posts: 346
Wiki Edits: 0

Thanks: 63
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by killeratrod View Post
So do not remove the manifolds & remove the 2 bolts on each side that hold the y pipe. this should be easy spray them today remove & start tomorrow .
Well i have some news i have found that the distr; is in wrong one tooth off. Wire fell out ,and some are green with corrosion.I will try this first. The po put a DIS clamp on it that is the wrong one. So i have to get one somewhere today.I'll prolly get it to run i don't know , when it does lite. i won't know what i did. Thank you guys for helping me.In all the years i have stored my kars i have never had a mouse get in a T/p? do you put a rag or a tennis ball in your cars while stored?never crossed my mind til i started on this kar thanks bob s
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 01-03-2013, 08:59 AM
hcompton's Avatar
Old & Furious
 
Join Date: Oct 2012
Location: MD
Age: 41
Posts: 1,074
Wiki Edits: 0

Thanks: 6
Thanked 87 Times in 84 Posts
Quote:
Originally Posted by killeratrod View Post
So do not remove the manifolds & remove the 2 bolts on each side that hold the y pipe. this should be easy spray them today remove & start tomorrow .

If you can just loosen the bolts that will let it start. You only need a small gap around the pipe and manifold to allow enough air to start.

But i have really never seen an engine fail to start from crap in the exhuast. No i have seen some potato jobs but the taters flew out like bullets on the first pop from the engine. Not really sure you would be able to plug the exhuast so it will completely stop the engine from running. they usally fire a few times around.

If so just saws all the pipes after the manifolds and be done with it. if they are clogged then it wont matter since they need to be replaced anyway. Strange that the pipes would get clogged and not have any rust from sitting in a swamp. Usally things rust out very quickly.

pressure wash the car and engine. then use a steam cleaner to get the engine and other body sections free of crap you dont want to touch. steam will take everything off. paint skin whatever you stick in front of it. Using some clorox in the pressure washer will also help clean things up a bit. best to clean it and strip it out before the car is lost.

I would think the problem is not in the exhuast at all. but fuel or spark.
Reply With Quote Quick reply to this message
The Following User Says Thank You to hcompton For This Useful Post:
bsa_bob (01-03-2013)
  #10 (permalink)  
Old 01-03-2013, 09:35 AM
bsa_bob's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: britton mich
Posts: 346
Wiki Edits: 0

Thanks: 63
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by hcompton View Post
If you can just loosen the bolts that will let it start. You only need a small gap around the pipe and manifold to allow enough air to start.

But i have really never seen an engine fail to start from crap in the exhuast. No i have seen some potato jobs but the taters flew out like bullets on the first pop from the engine. Not really sure you would be able to plug the exhuast so it will completely stop the engine from running. they usally fire a few times around.

If so just saws all the pipes after the manifolds and be done with it. if they are clogged then it wont matter since they need to be replaced anyway. Strange that the pipes would get clogged and not have any rust from sitting in a swamp. Usally things rust out very quickly.

pressure wash the car and engine. then use a steam cleaner to get the engine and other body sections free of crap you dont want to touch. steam will take everything off. paint skin whatever you stick in front of it. Using some clorox in the pressure washer will also help clean things up a bit. best to clean it and strip it out before the car is lost.

I would think the problem is not in the exhuast at all. but fuel or spark.
The kar is pretty rough but saveable. I hope the motor is as good as it looks. thanks for the tips bob s
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 01-03-2013, 11:31 AM
hcompton's Avatar
Old & Furious
 
Join Date: Oct 2012
Location: MD
Age: 41
Posts: 1,074
Wiki Edits: 0

Thanks: 6
Thanked 87 Times in 84 Posts
Quote:
Originally Posted by bsa_bob View Post
The kar is pretty rough but saveable. I hope the motor is as good as it looks. thanks for the tips bob s
What is the car doing when you try to start it?

Do you have spark and compression?

Have you tried starting fluid?

just an fyi if the engine started and was sealed shut in the exhuast it could reach 200 psi before it was choked out from clogged exhuast. At 200 psi the muffler will blow open and the pipes will split. So its a pretty good chance that is not the problem.

Tell us where your at pictures and all. We should be able to help a little at least. And pictures get people more involed when they can see what they are trying to help you with.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 01-03-2013, 02:53 PM
bsa_bob's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: britton mich
Posts: 346
Wiki Edits: 0

Thanks: 63
Thanked 2 Times in 2 Posts
tHis is the only picture i have just shows the motor,and the small gas feed tank hanging up there to the right. I pulled the dis;and went thru the spark plug wires. I moved the distributor to;[pointing at number 1/@tdcon the harmonic balancer, now i have started, squirting carb spray .gas. I advanced the timing just a touch, ccw, this makes the motor want to hit more. Now i have to let the starter kool down .so it stays alive long enough to hear this motor run. Also i am getting a Back fire thru the right side exhaust pipe. Nothing much has come out of it.It has started to .........TRY TO START............... ,everytime now. It gets A little closer each time i advance the distributor. btw the po had it in wrong , the wires now are lined up with the plugs as they should be. thats about it. I am increasing the timing more. Ihave poured alot of gas.with the squirters in the carb ,besides the starting fluid. i am afaid of diluting the oil to much its up about a half a qt.And its thin [not awful thin] there you have it bob thanks for coming back its truly appreciated the pics should be with this post
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	100_0887.JPG
Views:	122
Size:	1.02 MB
ID:	70266   Click image for larger version

Name:	100_0888.JPG
Views:	82
Size:	926.7 KB
ID:	70267  
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 01-03-2013, 03:30 PM
hcompton's Avatar
Old & Furious
 
Join Date: Oct 2012
Location: MD
Age: 41
Posts: 1,074
Wiki Edits: 0

Thanks: 6
Thanked 87 Times in 84 Posts
The back fire makes me think the wires are still off. Or something in the ignition is wore out or corroded.

Check the coil wires and the coil ground. Bad grounds will make the timing all over the place.

I would go over all the wires again amd make sure the firing order is correct for that car motor and year. Just to be sure its not an odd firing order.

Did you replace the cap rotor and wires or just clean them up.
Reply With Quote Quick reply to this message
The Following User Says Thank You to hcompton For This Useful Post:
bsa_bob (01-03-2013)
  #14 (permalink)  
Old 01-03-2013, 04:28 PM
bsa_bob's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: britton mich
Posts: 346
Wiki Edits: 0

Thanks: 63
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by hcompton View Post
The back fire makes me think the wires are still off. Or something in the ignition is wore out or corroded.

Check the coil wires and the coil ground. Bad grounds will make the timing all over the place.

I would go over all the wires again amd make sure the firing order is correct for that car motor and year. Just to be sure its not an odd firing order.

Did you replace the cap rotor and wires or just clean them up.
The wires were pretty good but not great. cap was new 8 years ago,wires probably the same. I will check that firing order again far as grounds the gauges work on the dash, i checked continuity most everything. Tomorrows another day. I have got to be really close at this pointP.O had the wires start out to far around clockwise on the dis; cap i moved all the wires back around to where they should be. when number one cylinder is up.back fire on the right bank means one of those wires on that side is wrong...aaayy ?

yes i'll go thru the diagram in the book again.Sure is easy to throw money at this kar.must be getting cheaper in my old age thanks bob s

i realize those aren't the best pics. i can get more if needed .

ps "coil ground"............. would be tthe coil holder to the intake manifold right???????thats loose at this time.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15 (permalink)  
Old 01-03-2013, 05:22 PM
hcompton's Avatar
Old & Furious
 
Join Date: Oct 2012
Location: MD
Age: 41
Posts: 1,074
Wiki Edits: 0

Thanks: 6
Thanked 87 Times in 84 Posts
Looks like the firing order is the same as small block chevy. I will try to post a diagram.

http://www.justanswer.com/uploads/Ne...164624_350.gif

Or maybe a link. Turns out its hard to find one that is correct and usable and also shows the dizzy and cylinders.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Plugged Cat CAMO KING Hotrodding Basics 11 03-17-2010 09:41 PM
all plugged up tbelltim Engine 7 12-21-2007 08:06 PM
All Plugged Up tbelltim Engine 1 04-14-2006 09:28 PM
Gas Tank Plugged Granddad's51 Engine 7 07-14-2005 12:58 AM
Plugged Cat Cruiseomatic Engine 5 09-12-2004 04:27 PM


All times are GMT -6. The time now is 02:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.