Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Engine (http://www.hotrodders.com/forum/engine/)
-   -   350/383 Chevy timing ? I'm stumpted (http://www.hotrodders.com/forum/350-383-chevy-timing-im-stumpted-222432.html)

dallam11 08-01-2012 02:37 PM

350/383 Chevy timing ? I'm stumpted
 
Gents, I changed cams from an old SSI 214/224 to a XE-268 cam. The SSI was mild but it ran like a scalded dog when called upon. With the new cam the car idles great and moves along well but not as good as with the old cam. What puzzles me is for the car to run it has to be set at 25 degrees initial and goes up to 45 total and still wants more (the vacuum canister is detached and plugged). The engine starts without dragging and does not ping at all. I have a feeling I installed the cam one tooth off....can any of you gentlemen tell me how to tell if the cam is off a bit??

bigdog7373 08-01-2012 03:06 PM

Need Cam and motor specs please. Also transmission, gears and converter.

dallam11 08-01-2012 04:47 PM

Motor is 1977 350 made into a 383, 993 heads, flat top pistons, XE-268 cam, 4-speed with 3.73 gears. Thanks and still stumped!

oldbogie 08-02-2012 12:59 PM

Quote:

Originally Posted by dallam11 (Post 1579171)
Gents, I changed cams from an old SSI 214/224 to a XE-268 cam. The SSI was mild but it ran like a scalded dog when called upon. With the new cam the car idles great and moves along well but not as good as with the old cam. What puzzles me is for the car to run it has to be set at 25 degrees initial and goes up to 45 total and still wants more (the vacuum canister is detached and plugged). The engine starts without dragging and does not ping at all. I have a feeling I installed the cam one tooth off....can any of you gentlemen tell me how to tell if the cam is off a bit??

I'd say your estimate of being a tooth off is a good one. Distributors driven off the cam are in a wierd place. You're timing them to the crank not the cam. The hidden assumption is that the cam is also timed correctly to the crank. When you start seeing the need for what appears to be exceptional amounts of advance, then you can assume with a high degree of probability that the cam is not synched up with the crank either because of an error in set up or from parts wear in the timing set of gears and chain.

Bogie

dallam11 08-02-2012 01:48 PM

Thanks Oldbogie for your input...looks like I'll have to take off the front of the motor and inspect the timing chain set-up on my only day off. Too bad because I had that day set aside as my drinking and ******! Oh yes, as a courtesy I'll post what I found.

dallam11 08-03-2012 04:47 PM

The timing gear set-up was one tooth off. I re-installed everything and somewhat tuned up the motor then took it for a test drive. I turned up my radio with my favorite BB King tunes and had a coffee on the counsel. Once on a staightaway I open it up and banged thru the gears. BB King was a blur and the coffee was in the back seat! I bet the motor gained 20 horsepower or more with that XE cam!

oldbogie 08-03-2012 05:02 PM

Quote:

Originally Posted by dallam11 (Post 1579847)
The timing gear set-up was one tooth off. I re-installed everything and somewhat tuned up the motor then took it for a test drive. I turned up my radio with my favorite BB King tunes and had a coffee on the counsel. Once on a staightaway I open it up and banged thru the gears. BB King was a blur and the coffee was in the back seat! I bet the motor gained 20 horsepower or more with that XE cam!

There's nothin' like Riding with the King.

Glad you got it fixed!

Bogie

kc8oye 08-04-2012 01:18 AM

I don't see how the cam to crank timing has any bearing on the ignition timing?

timing is set by the crank with the light. the distributor does not care where the cam is set.. when the pickups align in the distributor, spark is generated when the crank is x degrees BTDC. no matter if the cam is -4, straight up, or +4, if the pickups in the distributor are aligned, you get a spark..

unless I've misread what you are saying? and perhaps you mean that having the cam advanced will create the need for excessive advance?

btw.. I know how things get lost in translation on the internet.. I'm not trying to argue.. just trying to understand!

dallam11 08-04-2012 07:06 AM

Kc8oye; I admit I don't know what I'm doing. After buttoning up the engine, I did a ghetto tune-up by pulling the vacuum canister thus increasing the timing until the engine shook then I backed it off till it smooth out. I then wiped the grease from my hands and applied neosporen and bandages to my bloody hands and fingers from all the work I performed. After that I kicked the dog out of the way, put down my Budwiser and took the beast for a test drive...seemed to drive ok!!

67Mustang Al. 08-04-2012 07:29 AM

Quote:

Originally Posted by dallam11 (Post 1579999)
Kc8oye; I admit I don't know what I'm doing. After buttoning up the engine, I did a ghetto tune-up by pulling the vacuum canister thus increasing the timing until the engine shook then I backed it off till it smooth out. I then wiped the grease from my hands and applied neosporen and bandages to my bloody hands and fingers from all the work I performed. After that I kicked the dog out of the way, put down my Budwiser and took the beast for a test drive...seemed to drive ok!!

Its great when you have a win. :thumbup: Having skinned my hands, mainly knuckles year after year i was in the hardware store a while back and found these $5 Ninja black gloves, thin rubber fingers with cloth back. I have used up pairs of them since.
Saved heaps on bandages so i could spend more on beer.:thumbup:
Keep on truckin
Al.

kc8oye 08-04-2012 11:30 PM

Quote:

Originally Posted by dallam11 (Post 1579999)
Kc8oye; I admit I don't know what I'm doing. After buttoning up the engine, I did a ghetto tune-up by pulling the vacuum canister thus increasing the timing until the engine shook then I backed it off till it smooth out. I then wiped the grease from my hands and applied neosporen and bandages to my bloody hands and fingers from all the work I performed. After that I kicked the dog out of the way, put down my Budwiser and took the beast for a test drive...seemed to drive ok!!

What more can you ask for!?!?


All times are GMT -6. The time now is 02:11 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.