350 not start has fuel and correct timing - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-07-2012, 03:34 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
350 not start has fuel and correct timing

Ok so i did a small tune up on my chevelle. new plugs, cap, rotor, oil change and new headers and cleaned up the existing grounds. took the car on a road trip drove great. i drive back home and everything is still great. once home the car will not start.

i haven't tweaked the carb in a long time and the A/F mixture has been fine.
the ignition is all msd, dist. blaster 2 coil, wires, 6al box.. spark is 10 degrees btdc.

the plugs are not fouled, nice white insulator they get wet when cranked.

cranking seems fast and a little uneven. normally the tach will bounce between 1.5K and 3K rpms. now it is staying under 500 rpms.

cylinders have 190psi + or - 10psi

im stumped here with good compression correct timing and spark at all cylinders and proper fuel i dont know what to check next.

any suggestions or prior experiences will be much appreciated

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-07-2012, 04:05 PM
painted jester's Avatar
TAKE A KID TO A CAR SHOW
 

Last journal entry: My grand Daughter at a car show
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: Central Michigan
Age: 68
Posts: 1,787
Wiki Edits: 0

Thanks: 98
Thanked 265 Times in 217 Posts
New headers the first thing I'd check is starter wiring Or is it cranking and wont start? What year ,make,& Eng ?

Jester
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-07-2012, 04:20 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
yeah ive burnt that wire before. its cranking great tho there is no combustion. it sounds just as it does when the ignition is disabled
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 07-07-2012, 04:39 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
its a 66 chevelle with a 350 vortec motor
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 07-07-2012, 05:55 PM
painted jester's Avatar
TAKE A KID TO A CAR SHOW
 

Last journal entry: My grand Daughter at a car show
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: Central Michigan
Age: 68
Posts: 1,787
Wiki Edits: 0

Thanks: 98
Thanked 265 Times in 217 Posts
Quote:
Originally Posted by mwyoung View Post
its a 66 chevelle with a 350 vortec motor
On the 66 chevelle unless its been rewired there is a third wire on the starter cellinoid that supplies voltage to the coil while cranking its to the outside away from the engine check it! and theres a wire coming out of your loom by the distributor that looks like its covered in cloth ( like white fiberglass cloth) its the resistance wire to the coil! there is no ballast resistor on the early chevys this wire has built in resistance! disconnect this wire from your coil and see if it has juice while cranking, if that wire is not there and the car has been rewired check each side of the ballast resistor with the key on! If there's no ballast resistor check the hot wire to your coil for juice with the key on. If you cant or dont know how to do that run a jumper wire to your ignition and see if you then get spark! If you said your getting spark and the plugs are wet it may be flooding check your carb you may have a needle and seat leaking and a bowl flooding over!

Let us know what you find?

Jester

Last edited by painted jester; 07-07-2012 at 06:00 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 07-07-2012, 06:22 PM
Cape Cod Bob's Avatar
Registered User
 
Last wiki edit: How to title a hot rod Last photo:
Join Date: Jul 2007
Location: MA
Posts: 1,122
Wiki Edits: 1

Thanks: 0
Thanked 25 Times in 17 Posts
Quote:
Originally Posted by mwyoung View Post
yeah ive burnt that wire before. its cranking great tho there is no combustion. it sounds just as it does when the ignition is disabled
You haven't said if you checked for spark. Are just assuming it is there?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 07-07-2012, 06:40 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok so primary side of the coil has 0 volts with key off 28mVolts with key ignition on..while cranking it bounces between 30-40mVolts. it has no balast except for maybe inside the msd box.

the spark looked weak small and yellow to me so i replaced the coil and it changed nothing.

yesterday i drove the car 100+ miles i stopped and started it three times during that trip the car drove great all the way to the drive way. no start after that
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 07-07-2012, 06:42 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i checked for spark first at the coil wire by putting it next to the valve cover it sparked so i checked the timing it was at 10 degrees btdc just how i set it last week.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
350 wont start, no spark, no fuel, look at pics. bigdog7373 Engine 4 07-09-2010 06:53 AM
350 wont start, no spark, no fuel, look at pics. bigdog7373 Engine 13 07-09-2010 03:32 AM
won't start: fuel? spark? timing? plugs? eatonde Engine 16 08-21-2008 03:41 PM
350 cranks but wont start. Fuel? Spark? VIDEO INSIDE Sin7 Engine 112 08-08-2008 02:49 PM
Need Correct Procedure in Timing SB newdad1 Engine 92 08-02-2007 05:31 AM


All times are GMT -6. The time now is 04:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.