350 sbc won't start! - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Hotrodding Basics
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-04-2012, 06:36 PM
EazyDuzIt102's Avatar
1965 Impala SS Convertible
 
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: Antioch IL
Age: 28
Posts: 330
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
350 sbc won't start!

Just dropped a 350 into my 65 impala. Everything is connected and good but when I turn the engine over, it won't fire up. The engine ran before it was pulled out of the car. While the engine was out I did put a new timing chain/gears on. Is it possible I didn't install the timing set properly? Or maybe im not getting spark? What test could I do to see if I am getting spark? The carb seems to be getting fuel. Any help is appreciated. Thanks

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-04-2012, 06:52 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: San Diego, CA
Age: 41
Posts: 76
Wiki Edits: 0

Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
pull a plug while connected to the wire still and hold it against something like your headers or the block to ground it and have someone crank over the engine and you should see something, the spark should be all blue. BTW you might get a small shock but youll live, use rubber handled pliers or something.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-04-2012, 06:58 PM
EazyDuzIt102's Avatar
1965 Impala SS Convertible
 
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: Antioch IL
Age: 28
Posts: 330
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ok I'll try that
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 09-05-2012, 08:21 AM
delawarebill's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: delaware
Posts: 1,341
Wiki Edits: 0

Thanks: 23
Thanked 74 Times in 74 Posts
no start'n

when u put in the chain/gears.. i'll assume u put them in pointing to ea other.. top at 6 and bottom a 12... then u need to put the dizzy in pointing at #6 cyl.. if u put it in a #1 ur 180 out.. not a biggie.. been there done that...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 09-05-2012, 12:50 PM
EazyDuzIt102's Avatar
1965 Impala SS Convertible
 
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: Antioch IL
Age: 28
Posts: 330
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ive never heard of facing the dist to the #6? When i re installed the distributor I dropped it in facing the #1 and had the balancer mark on 0. Was that incorrect?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 09-05-2012, 12:52 PM
EazyDuzIt102's Avatar
1965 Impala SS Convertible
 
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: Antioch IL
Age: 28
Posts: 330
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
And yes, I installed the gears and chain exactly how you said.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 09-05-2012, 02:43 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: Hopewell, Va
Age: 62
Posts: 1,228
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 121 Times in 117 Posts
350 sbc won't start!

When installing the timing gears you install them-timing chain gear at 6:00 and crank gear at 12:00. Actually this is the exhaust stroke, turn the crank one revolution, the crank gear will be at 12:00, the timing chain gear will be at 12:00. You can then drop the distributor in pointing at #1 this is the compression stroke. You could have stop on 6:00 & 12:00 and dropped the distributor in on #6 like delawarebill said.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 09-05-2012, 02:45 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2011
Location: Hopewell, Va
Age: 62
Posts: 1,228
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 121 Times in 117 Posts
350 sbc won't start!

Did you check if you have fire to the plugs?
Reply With Quote Quick reply to this message

Tags
350, chevy

Recent Hotrodding Basics posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
350 Chevy won't start Stretch3663 Engine 12 09-15-2013 11:00 PM
Sbc won't start, I'm guessing?? HELP kingofny1997 Hotrodding Basics 6 08-25-2012 10:25 PM
Rebuilt 350 won't start pukas84 Engine 36 12-19-2011 10:28 PM
350 Won't Start.... STATUTORY GRAPE Engine 5 05-29-2009 08:13 AM
72 350 w/ HEI won't start roadbase Engine 3 07-14-2005 02:33 AM


All times are GMT -6. The time now is 03:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.