350/t350 chirps tires and dies when put in gear - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-23-2011, 01:00 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Location: texas
Posts: 1
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
350/t350 chirps tires and dies when put in gear

hi i have a 1963 chevy pickup that i have just put a new trans in it is a t350 with a locar shifter when i first got it it ran fine for two days and then the problem started i checked the timing with and without a light and checked the vacuum lines nothing was bad so i tried replacing the torque converter and it still has the same problem any ideas? everything is stock

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-23-2011, 05:32 PM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by 1963chevyguy
hi i have a 1963 chevy pickup that i have just put a new trans in it is a t350 with a locar shifter when i first got it it ran fine for two days and then the problem started i checked the timing with and without a light and checked the vacuum lines nothing was bad so i tried replacing the torque converter and it still has the same problem any ideas? everything is stock
whats idle rpm at before putting the trans in gear? are you running points or HEI for distributor? does the truck have power brakes? (maybe booster diaphram is bad?)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-25-2011, 11:47 PM
F-BIRD'88's Avatar
Yada Yada Yada
 
Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 9,570
Wiki Edits: 0

Thanks: 3
Thanked 336 Times in 333 Posts
There may be a stuck valve in the valve body that controls the line pressure in the transmission. The transmission is operating at full line pressure instead of regulating the line pressure. (Low at idle and low throttle input, part throttle driving,, high at high rpm and WOT)

This is part of what controls the shift firmness.

Often its a small piece of dirt or grit that jams the valves in the valve body.

Not so uncommon on a new build.

A trans tech can fix it in about 20-40 minutes. Removing the trans is usually not nessessary.

Drop pan and valve body. Dissassemble and clean valve body, reassemble.

Once its fixed it likely won;t happen again. Just one of those things.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 07-26-2011, 07:08 AM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by F-BIRD'88
There may be a stuck valve in the valve body that controls the line pressure in the transmission. The transmission is operating at full line pressure instead of regulating the line pressure. (Low at idle and low throttle input, part throttle driving,, high at high rpm and WOT)

This is part of what controls the shift firmness.

Often its a small piece of dirt or grit that jams the valves in the valve body.

Not so uncommon on a new build.

A trans tech can fix it in about 20-40 minutes. Removing the trans is usually not nessessary.

Drop pan and valve body. Dissassemble and clean valve body, reassemble.

Once its fixed it likely won;t happen again. Just one of those things.
unless its a lockup type 350, this is very unlikely to be the problem. real hi line pressure will not cause an engine to stall unless the engine already has a problem with a load on it.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SBC won't idle right and dies when put in gear multicar Engine 4 12-22-2010 09:52 PM
89 camaro dies when put in gear brownk2010 Transmission - Rearend 15 01-10-2010 11:28 AM
t350 gear changing problems benns Transmission - Rearend 1 11-03-2009 05:43 AM
engine dies when put in gear starchief Engine 4 07-22-2003 07:35 PM
Chevy Astro chirps tires when taken out of Park Forkliftguy Engine 2 06-17-2003 12:25 AM


All times are GMT -6. The time now is 05:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.