350 valves ticking? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 08-27-2010, 06:55 PM
mcks's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Ottawa, KS
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
350 valves ticking?

New to the site. Tried looking at other posts and was not able to find any answers. So to start I have a fairly freshly rebuilt 350 bored .60 lunati voodoo cam with hydraulic lifters, RHS heads, comp magnum roller tip rockers. After having problems getting it tuned in (still learning all this) I took it to the shop to have it properly tuned. No ticking while I had it. Mech. tuned carb, timing, and adjusted valves. He drove it and said it was running great. Shut it off and restarted and started to tick. He adjusted one of the valves again. And it ran awesome my first two trips around town, no tick. I started it up the third time and started to tick again. He said it may be a lifter collapsing. So after a long story my question is does anyone agree with this, and is there anyway to make sure that is what it is. I appreciate any help.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 08-27-2010, 07:12 PM
adantessr's Avatar
'23 T-Bucket Pickup
 
Last wiki edit: Troubleshooting ignition Last photo:
Join Date: Jun 2010
Location: South Charleston , WV
Age: 62
Posts: 1,549
Wiki Edits: 3

Thanks: 43
Thanked 17 Times in 15 Posts
Considering I don't know if the proper break-in procedure was used on the cam or if the additives were used , I can't say for sure , but it sounds like a cam lobe going flat . A dial indicator would be real nice about now to see if the noisy lifter is traveling as far as the others . On the other hand , if it's the same rocker having to be readjusted everytime , there may be enough difference to measure with a ruler .
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 08-27-2010, 07:17 PM
bigdog7373's Avatar
Of course it's fast
 
Last photo:
Join Date: May 2010
Location: florida
Posts: 2,673
Wiki Edits: 0

Thanks: 13
Thanked 49 Times in 49 Posts
Try loosening the rocker nuts all the way so you could remove the push rod but don't actually remove it. Then tighten the rockers nuts back up agian. Do this by tightening it while you spin the push rod and when you start feeling it get a little more difficult to spin, stop. Then tighten it another half turn. This lets the lifters get pumped up with oil but will still alow it to open he valves without any hanging open. Good luck
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 09-12-2010, 11:32 AM
mcks's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Ottawa, KS
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the answers. Sorry it took so long to reply. Adjusted the valves again and have had no problems since. Again thanks for the help.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 09-12-2010, 11:38 AM
Greg T's Avatar
www.krusinklassics.net
 
Last photo:
Join Date: Jul 2007
Location: Escanaba, MI.
Age: 60
Posts: 1,146
Wiki Edits: 0

Thanks: 20
Thanked 41 Times in 32 Posts
Keep a record of which one causes the problem. If it comes back again and the same lifter is affected, I would suspect a lobe going flat.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new block mikey1476 Engine 8 04-12-2009 09:34 PM
305 heads with 1.94 valves on a semi stock 350? robbiesmechanic Engine 4 03-20-2009 09:19 PM
Olds 350 cu in, no oil to valves kleen56 Engine 11 03-02-2009 12:25 PM
Olds 350 1971 heads - valves - HELP! bandit79jun Engine 18 12-23-2008 05:11 AM
Why not a 350 sbc? bowtieorbust Engine 29 09-05-2008 09:43 AM


All times are GMT -6. The time now is 11:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.