351C noise? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-10-2004, 03:39 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Sep 2004
Location: wichita, KS
Age: 40
Posts: 126
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
351C noise?

I did a search and there was no real answers. my 351 has a rattle type noise almost like an exhaust leak sound to it, only when engine is at a cruise type situation, not under load or decel. now I have 2 cars with this engine and only one makes this noise. and I have hedman headers on this car. could the noise im hearing be the valves im hearing and I cant hear it the other car because it has the heavy stock cast manifolds? when in park under the hood and reved up I cant hear the noise do to everything else going on under there. any ideas? thanks
Shane
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-10-2004, 03:47 PM
Siggy_Freud's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: Portland, Oregon
Age: 29
Posts: 2,371
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Use and engine stethescope or another decive that will allow you to focus your hearing and magnify it so that you can first determine if its top end, bottom end, or outside the engine, and then further pinpoint its location. Id first elimate an exhaust leak and something on the pulley system as that will be the easiest to figure out. Then go from there.
__________________
Bringing history and technology together.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-10-2004, 04:08 PM
docvette's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Rebuild an alternator Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Lafayette, california
Age: 61
Posts: 7,362
Wiki Edits: 12

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 3 Posts
info

[size=3]Doc here

What type / year car is this? Does it have a Cat (s)...?

Sounds almost like a Cat or muffler heat shield coming loose...

Or maybe a flexplate cover?

Valves would be a higher pitch Clatter and be present throughout all ranges of RPM. not just one speed.

Doc
[/size]
__________________
Aftermarket Solutions
Electronic & Electrical
Innovations
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 09-10-2004, 05:29 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Sep 2004
Location: wichita, KS
Age: 40
Posts: 126
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
the stethascope is a good idea, i will try that, the noise is a very constant steady noise so I dont think that it is a shield. it is a 1970 mercury montego so theres no cat under it. just headers, pipe and flowmasters. ok so I just checked and the noise seems to be coming from my carb. with a stick I can hear the noise most from the middle area of my intake. it sounds like lifters to me, but it doesnt mis or backfire at all. it runs super smooth. could it be clearance on my valves/pushrods? and if so how do you check it, whats the clearance? I am using sae30, should I use a heavier oil or lighter? or do you think its something completely different? thanks
Shane

Last edited by voodoosurfer; 09-10-2004 at 05:47 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 09-10-2004, 05:46 PM
docvette's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Rebuild an alternator Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Lafayette, california
Age: 61
Posts: 7,362
Wiki Edits: 12

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 3 Posts
Baffle

[size=3]Doc here

Is it possible that those rockers could be hitting an oil breather baffle on the valve cover? Some of those aftermarket items don't play so awfully swell together...

Also, If the rockers were too tight, It would run awful...like missing, and backfires...

Doc
[/size]
__________________
Aftermarket Solutions
Electronic & Electrical
Innovations
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 09-10-2004, 05:48 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Sep 2004
Location: wichita, KS
Age: 40
Posts: 126
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nope nothing hitting on the covers.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 07:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.