351w oil filter/pressure issue - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 11-20-2009, 05:20 PM
Too Much Is Still Not Enough
 
Join Date: Jan 2009
Location: McLeansboro, IL
Age: 69
Posts: 4
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
351w oil filter/pressure issue

I have experienced lower than normal oil pressure changing oil and filters
Had a Wix filter and pressure would drop to 15# idle and max of 40 at RPM.
Changed filter and pressure is back up to 20#+ at idle and 50# at RPM.
I put a NAPA Gold filter on(made by Wix) and about 500 miles later I noticed pressure dropping again.
I have to use the stubby smaller filter because of frame clearance.
Before I go to expense of remote filter, any ideas would be appreciated.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 11-23-2009, 09:37 PM
001mustang's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2008
Location: TN
Posts: 792
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My 365hp 351W has a high volume oil pump setup.
With thin Mobil 1 10W-30 I get between 10 to 20 psi at hot idle; I don't know which gauge is accurate.
My engine was quite until hot; when hot I could hear valve train noise.
I recently installed Mobil 1 15W-50 and the oil pressure is higher.
Now my engine is quite at temperature; I need to put some miles on the 15W-50 to verify if it reduces valve train noise long term. The high performance valve train is more likely to make noise than stock.

The smaller oil filter has less surface area and is more likely to plug up if your engine produces much sludge. I would change small filter on schedule. My 351W does not develop sludge under the valve covers with the Mobile 1. My 289 used to make sludge with conventional oil.

Seems strange the pressure would drop after 500 miles unless your engine oil was hotter, there is some trash in your oil, your filter element has saturated and expanded a bit (increasing pressure drop), your gauge is flaky or the viscosity index improvers are already wearing out.

I apologize for the rambling.

Last edited by 001mustang; 11-23-2009 at 09:44 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 11-23-2009, 09:45 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Apr 2009
Location: manitoba
Posts: 33
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i agree with using a different oil, i also suggest using the wix racing filters way more oil flow through the filter, also if your engine is broken in i suggest putting a bit of lucas oil stabalizer, it will increase oil preasure but also decrease wear on the engine! but i would try a racing filter and a different grade of oil as well first!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 12-05-2009, 08:23 PM
001mustang's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2008
Location: TN
Posts: 792
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
update

I put a couple hundred miles on 351W after switching from Mobil 1 10W-30 to Mobile 1 15W-50 and the engine is running quieter. Perhaps the Mobile 1 10W-30 is a bit thin for my high volume oil pump system.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oil on rockers issue Gun Laker Engine 6 10-08-2009 11:43 AM
Synthetic oil and engine break in. DoubleVision Engine 0 07-27-2009 06:09 PM
Ford 351W oil disapearing Furytom Engine 4 07-22-2009 02:07 PM
A little humor Kevin45 Hotrodders' Lounge 8 10-21-2004 12:47 PM
big oil leak in my 351W HELP ME!!!!!! 1983Stang Engine 8 06-29-2003 10:29 AM


All times are GMT -6. The time now is 07:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.