454 with no oil coming out of push rods - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 08-21-2010, 02:56 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: New Jersey
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
454 with no oil coming out of push rods

Need help. I have an 86' 454 in my RV with an engine knock. The engine has low mileage at 21,000 and has been well maintained. The noise started 2 weeks ago when I came home after driving 300 highway miles. I used a scope and found the noise loudest right above #1 cylinder. When I removed the valve cover (saw no sludge at all) and ran the engine I noticed no oil was squirting up from the push rods. I installed a mechanical gauge in place of the sender and got pretty much what the dash gauge showed: 42 psi at startup and mid 30s when the engine warmed up alittle. Still no oil and the knock occurs once in a while but not really by #1. It does seem to go away with increased rpms. Any ideas? Right now I have the oil cooler disconnected, thinking maybe one of the hydraulic lines had a restriction, but when I blow air through it, the flow seems fine. I'm concerned that a cam bearing is loose but not sure what to do next. Joe

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 08-21-2010, 04:47 PM
bigdog7373's Avatar
Of course it's fast
 
Last photo:
Join Date: May 2010
Location: florida
Posts: 2,673
Wiki Edits: 0

Thanks: 13
Thanked 49 Times in 49 Posts
Pull out the push rods and see if they are clogged.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 08-21-2010, 06:49 PM
27 t's Avatar
WHO WHAT ME WAIT I DON'T KNOW.
 

Last journal entry: Door skins removed
Last photo:
Join Date: Jun 2010
Location: MA.
Age: 46
Posts: 80
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
how's it run.. have seen lifters wear a hole in them and bleed the oil right through never gets up to the rockers...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 08-21-2010, 09:33 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: New Jersey
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The engine seems to run fine, no smoke from the exhaust at start up or under load and when I changed the plugs, they all looked good. She idles very smoothly. The rear crankshaft seal was leaking 1,000 miles ago but I've since added a seal conditioner and that seems like it's slowed down a lot. I'll pull 1 or 2 of the push rods tomorrow morning and post what I find. By the way, I've only taken off the driver's side valve cover, maybe I'll take the other one off too. Thanks, Joe
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 08-22-2010, 07:21 AM
Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2004
Location: San Antonio, Texas
Age: 50
Posts: 4,021
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 23 Times in 23 Posts
big blocks don't squirt oil out of the push rods as much as small block.

and tend to barely squirt oil out the push rods at idle.


Is it wet with oil under the valve cover?

pull the valve covers, rev the engine to 2000 rpm and hold it for a few minutes, then look for oil.

also check it see if the all the push rods are spinning.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 08-22-2010, 06:27 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: New Jersey
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I ran the engine up to 1500-2000 rpm and all of the rockers started to get wet with oil, not squirting like I thought they should, OK. I adjusted each valve while the engine was running, loosening till it starts to tick then back down till it stops and per my chevy book another 3/4 of a turn. The engine seems fine at idle but now the noise is on the other side, will adjust them too. Had to stop as it actually started to rain here in Jersey and the rv was quickly filled with smoke. Wife doesn't know that one yet....will post when finished. Joe
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 08-23-2010, 09:30 AM
Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2004
Location: San Antonio, Texas
Age: 50
Posts: 4,021
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 23 Times in 23 Posts
both my 454 and 396 do the same thing (not squirting, more of a dribble).

if the push rods are spinning (at idle rpm) then the cam lobes should be good.

BBC's tend to eat cams. you may want to use zddp additive (www.zddplus.com).

I use zddp additive and an over cam oil system on my BBC's (BC engineering).
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no oil pressure when coming to a stop elcaminodragster Engine 34 04-06-2008 04:52 PM
GMPP 454 sucking oil Bryan59EC Engine 14 08-31-2007 04:02 PM
Vapor coming fro mthe breather and oil cap but not oil....????? 76 elco Engine 8 07-06-2007 04:35 PM
oil leak rb8179 Engine 11 06-03-2006 03:07 AM
A 454 is a 427 with a crank or rods or what? esears Engine 10 07-01-2005 05:50 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.