454 rebuild wont stay running - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 03-16-2010, 07:41 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jul 2009
Location: Utah
Posts: 68
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
454 rebuild wont stay running

Got my 454 BBC started and broke in. Changed the oil and filter and have driven it about 130 or so miles. It has been running rich but i didnt see a problem with it running rich, better than lean until i can spend more time fiddling with the carb. I started it yesterday and pulled it out of the garage to wash the car.
I washed the car and tried to start the car, it started and ran for a few moments then died out. Would fire for a short period then die out. Then i think i flooded it because it just wouldnt start anymore. Pulled the plugs and they were wet with fuel, wiped them off and tried again, got it to fire for a short period then died. Figured i'd go buy new plugs and try again today. Put them in and fired up the car for about 10 seconds or so and it just dies out. Started fiddling with the carb and checking my fuel line and making sure there was plenty of fuel in the bowls.

The motor is obviously a 454
BG 850 Silver claw DP carb
10:1 CR
hyd flat tappet 230/230 @ .050 (280H comp cam)
Mallory Hyfire sportsman VIIs
Brand new coil/module/cap/rotor

plugs are a few years old and one was burned through on the header a bit but has never cause any issues. I have new ones on order.

Ideas?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 03-16-2010, 07:45 PM
Show me the money !
 
Last photo:
Join Date: Mar 2010
Location: Massachusetts
Age: 45
Posts: 183
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm no expert, but when that happened to me, there was a choke issue.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 03-16-2010, 08:07 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jul 2009
Location: Utah
Posts: 68
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
im running without a choke and and wasnt having this issue any other time i've previously started the car.
The fuel pressure is up at like 9psi when the car isnt running and soon as it starts it drops to about 6psi. If i try and blip the throttle a bit it responds then dies. Every now and then it will spit a bunch of fuel out the top of the carb.
Now that im thinking about it there have been a couple of days i've gone into the garage and there is fuel sitting ontop of my intake where its leaked out of the throttle body of the carb...

Do i need to readjust the valve lash after the intial break in? Maybe im not getting enough air into the cylinder? Spark has to be good. Carb may be bad? My car sat in a storage unit for about 3 years without being run and this carb was on the old motor. Since i've got it back in my garage i put a new motor in and everything else is new/checked/reconditioned/replaced EXCEPT the carb.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New retiree w/motorhome and 454 rebuild jack0034 Hotrodding Basics 2 02-13-2010 09:44 PM
454 rough running truckboy61 Engine 1 01-19-2010 03:56 PM
Engine wont stay running. eric32 Engine 24 10-19-2009 05:40 PM
chevy 383 stroker starts but wont stay running the specks for the most part are here pealjoints Engine 3 08-06-2009 05:26 PM
Engine won't stay running - maybe VATS? chevy_c10 Engine 33 07-30-2009 05:24 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.