4l60e 3rd gear starts - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 12-16-2011, 01:45 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: wanatah indiana
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
4l60e 3rd gear starts

hello everyone i just rebuilt the 4l60e in my 95 tahoe. now i am getting only 3rd gear starts. if i manually shift it into 1st or 2nd it will start in those gears. it has 1st 2nd and 3rd gear only if manually shifted. no od or tcc apply. i have read that these trucks have ignition switch problems. could this be it or is it something electronic in the trans? thanks for any help

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 12-16-2011, 03:06 PM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by 98formulals1
hello everyone i just rebuilt the 4l60e in my 95 tahoe. now i am getting only 3rd gear starts. if i manually shift it into 1st or 2nd it will start in those gears. it has 1st 2nd and 3rd gear only if manually shifted. no od or tcc apply. i have read that these trucks have ignition switch problems. could this be it or is it something electronic in the trans? thanks for any help
if it were a case where you have 3rd gear starts and could get manual 2nd then, id say your not getting 12v to the trans but, with it having manual low like you said, i dont believe that is the case here.
from here, id check for any dtc's in the system. if no codes stored, id say you have an assembly error or, if you have a scan tool with a live data stream, id make sure that the pcm is giving proper gear commands.
out of curiosity, what was the original failure?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 12-16-2011, 03:14 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: wanatah indiana
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
the rear planetary was broke and the 3-4 clutch pack was fried
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 12-16-2011, 08:07 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Mar 2007
Location: canada
Posts: 19
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
There is a exhaust hole behind the 2 shift solenoids that needs to be enlarged or you get 3rd gear starts Ill dig out this tsb and post it for you the bigger hole is to let more oil exhaust when solenoid is off I see it in pretty much every second 4l60e that I build before that though there is an ignition problem to check with truck running check for power at the trans fuse in your dash if theres no power on either side you need a new ignition switch hope this helps and Ill dig up that tsb for you.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 12-21-2011, 02:29 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: wanatah indiana
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok so i bought a code reader today and got the following codes:
59,66,67,81,82,83 any help would be much appreciated thank you
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 12-21-2011, 02:42 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Mo
Posts: 148
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Quite a few codes, I would bet that you've got some wires pinched or not hooked up properly.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 12-21-2011, 06:10 PM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by 98formulals1
ok so i bought a code reader today and got the following codes:
59,66,67,81,82,83 any help would be much appreciated thank you
its not likely (but possible) that you pinched the main harness between the block and bell housing because of how the harness is routed but, i have seen in the past where the builder (not knowingly) when putting the pan down has pinched a wire on the internal harness.
with the amount of codes you have, its either that or the main harness going to the trans is not hooked up or plugged in solidly.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Powermaster starter gear walks into flexplate after engine starts zildjian4life218 Engine 4 05-31-2011 08:51 AM
4l60e starts in third, sometimes mbennett Transmission - Rearend 9 04-13-2010 10:35 PM
4L60E 4th gear sleeper71chevelle Transmission - Rearend 1 08-17-2009 04:18 PM
4L60E no first gear runheavy Transmission - Rearend 4 01-15-2008 07:03 AM
New TH350 Starts out in 3rd gear? roygrimm Transmission - Rearend 2 01-22-2002 07:37 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.