4l60e no OD or D - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 03-07-2010, 06:36 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: north carolina
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
4l60e no OD or D

First let me start off by saying hey, you have a wonderful site with lost of great info. I have searched and cant find anything so here goes. My 4l60e has no OD or D until you put it in 1st and get going then you can put it back in OD and it does fine, you can then come to a stop take back off anything untill you go to P,N,or R. After you go into P,N, or R you have to go back to 1st until you get going once again. I have changed the input sprag, low roller clutch and the shift silenoids with no change. Thanks in advance for any help.

by the way this is a 2000 GMC Sierra.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 03-07-2010, 07:16 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,060
Wiki Edits: 1659

Thanks: 316
Thanked 97 Times in 94 Posts
Quote:
Originally Posted by jbroome2
First let me start off by saying hey, you have a wonderful site with lost of great info. I have searched and cant find anything so here goes. My 4l60e has no OD or D until you put it in 1st and get going then you can put it back in OD and it does fine, you can then come to a stop take back off anything untill you go to P,N,or R. After you go into P,N, or R you have to go back to 1st until you get going once again. I have changed the input sprag, low roller clutch and the shift silenoids with no change. Thanks in advance for any help.

by the way this is a 2000 GMC Sierra.
Please clarify an item here for me:

Do you mean the vehicle will take off from a stop with shifter in OD and the trans shifts to 2nd gear , but will not shift to 3rd gear or OD ?

OR the vehicle will not move from a stop with the shifter in OD or D ? .. You must place the shifter into 1 gear so the vehicle will move from a complete stop?

Two different causes and effect . I want to make sure I understand your problem

__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 03-07-2010, 07:19 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: north carolina
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Once you come out of park you have to go to first gear, then once rolling you can put it in OD and it will shift on its own if you come straight out of park to OD it just sits there.

When you come to a stoplight from being in OD you dont have to do anything you can leave it in OD and it will take back off.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 03-07-2010, 10:29 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,060
Wiki Edits: 1659

Thanks: 316
Thanked 97 Times in 94 Posts
I would be interested in what the pressure of main line is doing when the trans will not move in OD after the shifter is placed there from park.

Pressure is boosted when t he shifter is in manual 1 gear.

What is the history of the trans in the 2000 truck? Mileage? Recent repair or rebuild? Sounds like you've had the trans out and apart a couple of times

A pump with excessive clearance can actually stop pumping when a load is applied like shifting from park into gear.

There may also be a problem with the forward sprag assembly. I had a customer that claimed our sprag parts were bad that he had just purchased. The problem was he had put a new sprag against worn out sprag races and took out the new sprag.
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 03-07-2010, 10:35 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: north carolina
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If the sprag were bad wouldnt it do it all the time? Its just weird after it has moved in D or OD it works great. Ill have to check pressures. and as far as a history I dont know I just got the truck. Thanks for your help this has been driving me crazy.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4l60E slipping in OD ratitak Transmission - Rearend 10 04-02-2009 10:52 PM
4L60E no OD??? Screech Transmission - Rearend 0 03-11-2009 10:22 PM
4L60E whining in 2nd 3rd and OD but not 1st vtf_thor Transmission - Rearend 1 08-17-2007 09:15 PM
4L60E turns to slush in od desotot Transmission - Rearend 2 07-22-2007 11:05 PM
AOD into mustang Stangman196700 Transmission - Rearend 3 12-16-2004 08:51 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.