4L60E problem - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 12-13-2006, 08:18 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: ohio
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
4L60E problem

Im working on a 97 jimmy 4x4 auto. Without warning lost reverse and upshifts are late. If accelerated hard it slips bad. Its got about 110k miles and no history that I know of. Im not very good at diagnostics so where do you think I should start. Also the fiuld seems ok and the filter didnt look plugged.

thanks for any help.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 12-13-2006, 09:00 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Morris update 9-28-2014
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,104
Wiki Edits: 1659

Thanks: 343
Thanked 103 Times in 99 Posts
Quote:
Originally Posted by torqueman
Im working on a 97 jimmy 4x4 auto. Without warning lost reverse and upshifts are late. If accelerated hard it slips bad. Its got about 110k miles and no history that I know of. Im not very good at diagnostics so where do you think I should start. Also the fiuld seems ok and the filter didnt look plugged.

thanks for any help.
I wonder if you have no reverse and no 2nd gear or over drive (4th)? this would indicated a broken sun shell.... a common problem

Or does the tranny shift 1 - 2 - 3 -4 just late on the shifts?

With that mileage it could be time for a proper over haul.

__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 12-13-2006, 09:19 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: ohio
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Im pretty sure all gears were there. just late.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 12-14-2006, 07:03 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: VIRGINIA
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
4L60E problem

The precipitates nature of the failure " without warning lost reverse" sure leads to a broken sun shell.

Are you positive it still has 2nd and 4th? Also you said the filter wasn't plugged,so you had the pan off,I assume.

If it is still off and you have access to compressed air,you can take the mainline pressure tap out,drivers side near linkage,put trans in reverse position.engine off,then blow air into mainline tap.

This will charge the reverse circut. Your looking for leaks around the valve body. If you do this you will see fluid blowing all over the place,look for an area where fluid is gurgling more than the other spots. This is an alternative to hooking a gauge up [did I just say that?] and sometimes you get lucky and find a gasket blown,loose bolts or,valve in vb displaced. Something that would cause a leak and make you lose reverse.

Although I still think the sun shell may be the problem. Are you positive it still has 2nd and 4th? Oh thats right I already asked you that

Last edited by briscoe; 12-14-2006 at 11:22 AM. Reason: spelling....again
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 12-14-2006, 07:36 AM
GMCTRUCKS's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Texas, Coast
Age: 54
Posts: 327
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Transmission

Try LUCAS transmission additive my wifes trans was slipping bad and it fixed it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 12-14-2006, 01:57 PM
airworld2's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2003
Location: houston texas
Posts: 583
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
4l60e

Quote:
Originally Posted by torqueman
Im pretty sure all gears were there. just late.
late shifts sounds like you are skipping 2 gear and you go to 3rd and you still wont shift to 4th
we all can agree broken sun shell , no reverse
there is a possible other cause, bad reverse input plates caused from bad stator bearing this would keep reverse plates to stay on even when you aren't in reverse peels all the paper off from plates.
__________________
airworld2
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 12-14-2006, 02:30 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: ohio
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
is there a way to be sure if the sun shell is broke other than taking apart
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 12-14-2006, 06:28 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Morris update 9-28-2014
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,104
Wiki Edits: 1659

Thanks: 343
Thanked 103 Times in 99 Posts
Quote:
Originally Posted by torqueman
is there a way to be sure if the sun shell is broke other than taking apart
yes......... does 2nd gear and 4th ( over drive ) gear function or not?


If you can not determine this, take the vehicle to a tranny shop / person.
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 12-14-2006, 07:44 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: ohio
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Oh duh.
Well Ill put the pan back on and drive it again.

Thanks for your patience
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 12-14-2006, 08:01 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Morris update 9-28-2014
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,104
Wiki Edits: 1659

Thanks: 343
Thanked 103 Times in 99 Posts
Quote:
Originally Posted by torqueman
Oh duh.
Well Ill put the pan back on and drive it again.

Thanks for your patience

it is a matter of the mechanical design of the tranny ie; 700r4 - 4L60 , 4L60E - 4L65E....

IF the drive shell breaks or strips out it's splines .... you lose reverse , 2nd gear & over drive ( 4th)
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 12-14-2006, 08:11 PM
GMCTRUCKS's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Texas, Coast
Age: 54
Posts: 327
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Transmision

torqueman
I bought a 4l60e from this man on Ebay it was cheaper then buying one from a junk yard and rebuilding it this one I bought was already rebuilt and it's running perfect PM me if you want his phone number even with the s/h charges from Tenn-to Houston, Texas it was still cheaper now that's a deal. I hope this helps you out. The reason for replacing mine it tore it up so bad that it couldn't be rebuilt.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 12-15-2006, 08:34 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Location: ohio
Posts: 7
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
you guys were right on. There is no 2 or 4. Well Ill take it in on Monday.

Thanks for all the help.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 12-16-2006, 08:24 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Morris update 9-28-2014
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,104
Wiki Edits: 1659

Thanks: 343
Thanked 103 Times in 99 Posts
Quote:
Originally Posted by torqueman
you guys were right on. There is no 2 or 4. Well Ill take it in on Monday.

Thanks for all the help.

good to read you now know how the trans is working......

If you are keeping the vehicle, an upgraded shell known as "the beast" is a good addition to the tranny. It slips right in , no mods are needed. I have never seen one broken.

Any trans shop should be able to purchase this shell from their supplier.....
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4L60E Line Pressure problem (possibly) olimpalarider Transmission - Rearend 13 11-20-2006 02:55 PM
94 Dodge Transmission Electronics problem? Native Gearhead Transmission - Rearend 7 10-17-2006 10:00 PM
Problem batch loading larger images cboy Hotrodders Site Suggestions and Help 10 03-23-2005 08:26 PM
*&%##*^#!! starter problem solved!!!! 85 vette Engine 12 02-22-2005 08:12 AM
Newest Transmission problem RObs71Nova Transmission - Rearend 4 01-30-2005 07:00 AM


All times are GMT -6. The time now is 04:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.