4L60e will not shift automatically while in drive or overdrive - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 01-18-2012, 10:08 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
4L60e will not shift automatically while in drive or overdrive

2004 SUBURBAN c1500 4L60e will not shift automatically while in drive or overdrive, starts out fine but will not shift at shift points and just keeps revving no shift almost seem as it is in low (1st) gear changed VSS, no help... thinking about changing TPS but found out it can not be changed by itself it is part of the throttle-body and the whole throttle-body needs to be replaced to change the TPS...now thinking 1-2 2-3 solenoids might be clogged.....also tach not working properly and speedo not working (stuck at 85 mph) but have been not working for a while prior to this tranny problem???? any help greatly appreciated.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 01-19-2012, 06:57 AM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by gcnetspeed
2004 SUBURBAN c1500 4L60e will not shift automatically while in drive or overdrive, starts out fine but will not shift at shift points and just keeps revving no shift almost seem as it is in low (1st) gear changed VSS, no help... thinking about changing TPS but found out it can not be changed by itself it is part of the throttle-body and the whole throttle-body needs to be replaced to change the TPS...now thinking 1-2 2-3 solenoids might be clogged.....also tach not working properly and speedo not working (stuck at 85 mph) but have been not working for a while prior to this tranny problem???? any help greatly appreciated.
need a scan tool with a live data stream to see if the computer sees a speed signal and to see if the trans is getting command for shift. the dash can be messed up but as long as the pcm sees the proper speed signal, it will shift. also, just by changing the vss, doesnt mean that it was the problem, it could also have a wiring problem.
the other thought is if its got hi mileage, its possible that it may have internal parts failure and needs to be rebuilt. hows the fluid level and condition? any recent service work done to it? how many miles are on the vehicle?
if it neutralizes at point of where it would normally shift, that could very well indicate an internal failure.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intermittent drive and overdrive in 4L60E tamatt79 Transmission - Rearend 1 04-24-2010 10:34 PM
4t60 great in Drive, not in Overdrive johnoh Transmission - Rearend 4 06-24-2007 08:50 AM
4l60e overdrive issue 8843astro Transmission - Rearend 7 03-24-2007 09:18 PM
Trans seems to shift into neutral during the 3-4 (overdrive) shift Rocketmann66 Transmission - Rearend 2 06-12-2005 10:21 AM
Automatic trans does NOT shift automatically?! TH350 killerformula Transmission - Rearend 6 10-19-2004 08:31 AM


All times are GMT -6. The time now is 11:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.