68 volks trike - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 10-30-2004, 05:59 PM
rally4x4racer's Avatar
beer and time
 

Last journal entry: right after paint
Last photo:
Join Date: Jan 2004
Location: ft bragg
Age: 36
Posts: 175
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
68 volks trike

any volkswagen ppl?

- 1600 stock motor - 31 pict carb

when cold motor starts and runs - when hot- it wont idle.. if i get it to idle a bit when i put it in gear it dies. possible a vacuum leak - havent checked yet, just thought i would see if i got any replies.
the chokeplate (or whatever it is) hangs open.. its not connected to anything. just has the stepped ear that goes to the throttle stop screw. if i hold it closed when its hot i can keep it idling. except its a little high. I just got the thing so I havent checked much.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 10-30-2004, 06:49 PM
roys63's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2001
Location: Nc
Age: 63
Posts: 907
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
have you checked the valve lash?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 10-30-2004, 07:42 PM
rally4x4racer's Avatar
beer and time
 

Last journal entry: right after paint
Last photo:
Join Date: Jan 2004
Location: ft bragg
Age: 36
Posts: 175
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
where?

valve lash - in the valve train? lol hmm no. as in turn it by hand and put the feeler in there? how would that affect it?

so the chokeplate shouldnt be connected to anything?

r4r
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 10-31-2004, 04:32 AM
roys63's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2001
Location: Nc
Age: 63
Posts: 907
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Once the engine is warmed up the choke does nothing but it should be open, on a VW thats about 5 minutes and it should idle less the carb is gummed up , not adjusted correctly, or the valves are to tight and you could have vacuum leaks at the intake to head, Has this been setting, or is this a new carb? There is a arm that just pushes the choke plate shut but it will flop open if you push it with out any Resistance.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 03-25-2005, 12:17 PM
VWFan's Avatar
Farfegnugen
 

Last journal entry: logo fun!
Last photo:
Join Date: Sep 2004
Location: Colorado
Age: 38
Posts: 182
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I know this thread is a little old, but did you get your problem fixed? If not what engine do you have?
What carb?
I can probably help a little...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 03-25-2005, 08:51 PM
docvette's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Rebuild an alternator Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Lafayette, california
Age: 62
Posts: 7,362
Wiki Edits: 12

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 3 Posts
Lean

[I]Doc here,

Sounds like it's starving for fuel, Check the Fuel filter, tank pickup, and lines.Do a pressure / Volume test on the fuel pump. If that's good, check the float for stuck "closed" condition or too low...

Does that have "Rubber Boots" on the intake cross pipe? Those could be leaking too...

Let us know what you find / Found...

Doc
__________________
Aftermarket Solutions
Electronic & Electrical
Innovations
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 03-27-2005, 08:37 AM
rally4x4racer's Avatar
beer and time
 

Last journal entry: right after paint
Last photo:
Join Date: Jan 2004
Location: ft bragg
Age: 36
Posts: 175
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sorry yall

i figured it out and forgot i posted -

it was a standard 1600 cc motor with dual port heads anbd a solex carb. the
dog ear was on upside down on the carb when i got it - it took looking at a spare carb i had to realize it.
also the stepped throttle catch was worn out and it would cause the throttle stop screw to vibrate down to the next level - killing the idle.

i think it would of worked even with the ear upside down if the peice didnt need filed.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 03-27-2005, 06:46 PM
docvette's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Rebuild an alternator Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Lafayette, california
Age: 62
Posts: 7,362
Wiki Edits: 12

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 3 Posts
Trike..

Doc here,

KEWL! Glad to hear it was a "Simple" Fix (If such things exist in the REAL world)...and that it's all good now!

Thanks for Posting Back...
Gotta make a mental note about the Dog-ear for future troubleshooting!

Doc
__________________
Aftermarket Solutions
Electronic & Electrical
Innovations
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 12:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.