700r4 conversion install problems - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 11-26-2011, 06:29 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Cary,NC
Posts: 4
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700r4 conversion install problems

I recently installed a 700r4 transmission in my 68 camaro which had a turbo 350 in it. The rebuild went smoothly until I bolted the tranny to the engine and started it up. There was a loud clacking noise coming from the Torque converter. This was a B&M torque master 2000 stall brand new that was filled with fluid before install and seemed to slide into the tranny with all the proper clearances. when I bolted the tranny to the block, I had about 1/4" clearance between the flywheel and the converter. I did not install a new flywheel. I pulled the transmission back down and removed the converter and installed another new torque converter this time from TCI. Reinstalled the tranny and got the same result. Any help would be greatly appreciated as I am on the verge of insanity.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 11-26-2011, 06:57 AM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
sounds like the flex plate is cracked/broken or you have a pump assembly problem, or you have the wrong input shaft for the converter you have. they come in 27 and 30 spline
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 11-26-2011, 07:35 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Cary,NC
Posts: 4
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The transmission I rebuilt was out of an 87 vette. it is a 30 spline input. The noise I hear happens wether or not the transmission is in gear. I have not removed the pump yet and I re-used the flex plate that was on the engine but did not see any cracks. Is the 1/4" clearance between the flexplate and the converter correct?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 11-26-2011, 07:43 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Cary,NC
Posts: 4
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I did have another symptom when I drove the car, I did not have reverse. I pulled down the pan and checked the PV valve to insure the clip was installed properly (read about that somewhere) and it appeared to be installed correctly. I did take the pump apart and rebuild it along with the tranny.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 11-26-2011, 10:19 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: Cary,NC
Posts: 4
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I dropped the pan again and pulled out the tvalve boost and found that the plunger for the reverse boost valve slipped inside the spring that came with the Fairbanks shift kit. Does anyone know if this would cause both the clacking noise and the reverse problem i described earlier? Any advice would be appreciated. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 11-28-2011, 03:54 AM
SSedan64's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2007
Location: Macon, GA.
Age: 50
Posts: 6,016
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 46 Times in 46 Posts
Did you set the Rotor & Slide clearance correctly when you rebuilt the Pump?

The Stem on the end of the Pressure Regulator Valve will keep the Low/Reverse Boost Valve inplace, keep it from going too far into the Pr. Reg. Spring when assembled. Needs to be assembled from the bottom of Pump. If it was assembled with the Pump upside down the Low/Rev boost could've been cocked out of place. This would cause problems but, I doubt it would cause the clacking noise.

Most recommend 1/8" - 3/16" clearance between TC & Flexplate before sliding it forward. More than 1/4" requires Shims between TC & Flexplate.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
700r4 Servo Install won't fit oldchevy1956 Transmission - Rearend 4 04-28-2008 02:43 PM
Removing a 2.8/700r4, Install V-8 with 700r4 1230firebird Transmission - Rearend 4 09-17-2007 05:17 PM
700R4 install Blackdog Transmission - Rearend 2 04-30-2005 11:18 PM
700R4 transmission install Decho Transmission - Rearend 3 08-13-2004 11:54 AM
700r4 install iburke Transmission - Rearend 12 05-18-2004 07:15 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.