700r4 delay between shifts - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 06-16-2009, 03:33 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Fargo,ND
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700r4 delay between shifts

hi all, i have read and searched and it seems that these 700r4's can have an infinate number of different problems. Im thinking mine might be about toast. it has about 130k on it. the trans and engine are out of a 1988 gmc c1500 2wd. i completely rebuilt the engine, but the tranny was neglected a bit and only recieved a 2400tc, transgo shift improver kit, and a complete flush. i have a b&m mega shifter(which i cant seem to dial in perfect-either doesnt do first if adjusted one way or doesnt go into park if adjusted other way...but thats not my problem, not one i care about right now anyways) My problem is a bad delay between 2-3 at WOT...it seems like it just doesnt want to shift. Because my engine is still fairly new and doesnt need to see over 5200rpm, when i feel it slip when its trying to shift i let off a bit and then it shifts. AND it will Not kickdown/downshift into first gear either....so unless i stop completely and then stomp it, i cannot experience WOT first gear. The trans does shift into all gears firm and normal under light and medium throttle. shifts occur under light throttle very early 1-2 8mph, 2-3 18mph, 3-4 29mph. I have made sure geometry of the tv cable is correct and that it pulls all the way at WOT as i thought this was initially my problemso i guess to sum it up, what is causing my car to slip between gears? and why cant i hit first gear from a roll

Edit: swapped carb inplace of the tbi and have the correct tv cable arm on the carb.
also....this engine/trans is now in my 1979 nissan 280zx, rear gear ratio 3.54 i believe tire size~26"
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 06-16-2009, 03:52 PM
SSedan64's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2007
Location: Macon, GA.
Age: 50
Posts: 6,016
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 46 Times in 46 Posts
There's some Info here that may help you. >> http://purplesagetradingpost.com/sum...o/700R4p4.html
http://purplesagetradingpost.com/sum...o/700R4p1.html
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 06-16-2009, 06:01 PM
123pugsy's Avatar
HOT ROD...... FROM A CHRYSLER?
 
Last wiki edit: Metal shaping
Last journal entry: FLOOR PANELS
Last photo:
Join Date: Apr 2006
Location: Markham,ON
Age: 52
Posts: 2,237
Wiki Edits: 29

Thanks: 295
Thanked 196 Times in 176 Posts
I had an aftermarket TV cable that felt like it was at full pull, but it wasn't.
It was binding up where the connection is inside the cable.
I dropped the pan with my new stock cable and found almost the same condition untill I really yanked on it. After that it was set right and operated smoothly.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 06-16-2009, 08:31 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Fargo,ND
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
thanks for the reply guys,..SSedan i have read the contents and understand a little more about the tv system do i need a different cable? i believe its the stock one but it doesnt feel like its binding or catching and ive measured the pull and its about 1 1/8". so i would believe that means im going through all the motions of the tv.? unfortunately with the dual 2.5" exhaust and tight clearances in the trans tunnel, it is difficult to even see what the linkage on the trans is doing, and fixing/adjusting it is near impossle without tearing the exhaust and dropping the trans out. i believe i should get a vette governer and servos as 1st to second gear comes early at like 4500 but third gear doesnt come....till i let off a little 5500 or so is when i get scared because me engine is really winding out. also, part of my trans cooling lines are of rubber hose, would this effect timing of third at all? i will go look again at the lingage and give the tv cable a few tugs/cycles while the cars idleing, then reconnect and go test drive it and see if this changes something. by the way, i have never had a good/solid/strong 2-3 shift at WOT. does this mean it could be set to like 6000+ or something??, because i havent searched that far for it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 06-16-2009, 09:39 PM
SSedan64's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2007
Location: Macon, GA.
Age: 50
Posts: 6,016
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 46 Times in 46 Posts
Quote:
Originally Posted by 79280ZX355
thanks for the reply guys,..SSedan i have read the contents and understand a little more about the tv system do i need a different cable? i believe its the stock one but it doesnt feel like its binding or catching and ive measured the pull and its about 1 1/8". so i would believe that means im going through all the motions of the tv.? unfortunately with the dual 2.5" exhaust and tight clearances in the trans tunnel, it is difficult to even see what the linkage on the trans is doing, and fixing/adjusting it is near impossle without tearing the exhaust and dropping the trans out. i believe i should get a vette governer and servos as 1st to second gear comes early at like 4500 but third gear doesnt come....till i let off a little 5500 or so is when i get scared because me engine is really winding out. also, part of my trans cooling lines are of rubber hose, would this effect timing of third at all? i will go look again at the lingage and give the tv cable a few tugs/cycles while the cars idleing, then reconnect and go test drive it and see if this changes something. by the way, i have never had a good/solid/strong 2-3 shift at WOT. does this mean it could be set to like 6000+ or something??, because i havent searched that far for it.
It sounds more like a TV cable adjustment or binding TV/ThrottleValve. Maybe other valves binding in ValveBody too. The Corvette Gov should raise the 1-2 shift rpm, but I don't think the Gov is the 2-3 problem. The rubber cooler hose wont affect shift timing or firmness.
Here's some more good TV Info. 3pages, Part 1,2 & 3.
Throttle Valve Cable system 101
http://www.tvmadeez.com/article/index.php
Best price I've found for a Pressure Test Kit. >>
http://www.sjdiscounttools.com/atd-5550.html
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
700r4 rebuilt but noisey shifts dch921 Transmission - Rearend 2 08-25-2008 08:59 PM
700R4 Late shifts yesgo Transmission - Rearend 12 05-06-2007 03:27 PM
SRTA (700R4) shifts late % Too hard PLWC Transmission - Rearend 1 02-15-2007 05:20 PM
1989 4l60( 700r4) shifts from 2nd to neutral Riby Transmission - Rearend 10 04-07-2006 12:51 AM
700R4 Shifts Keppie Transmission - Rearend 6 07-16-2002 11:48 PM


All times are GMT -6. The time now is 09:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.