Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Transmission - Rearend (http://www.hotrodders.com/forum/transmission-rearend/)
-   -   700R4 Line pressure test (http://www.hotrodders.com/forum/700r4-line-pressure-test-136003.html)

123pugsy 03-29-2008 01:41 PM

700R4 Line pressure test
 
I just finished rebuilding a 700r4 (supposedly) and the maximum line pressure I got in all gears with regular and full TV cable pull is 50 lbs. :pain: :pain:

Any thoughts ?

Crosley 03-29-2008 02:14 PM

Quote:

Originally Posted by 123pugsy
I just finished rebuilding a 700r4 (supposedly) and the maximum line pressure I got in all gears with regular and full TV cable pull is 50 lbs. :pain: :pain:

Any thoughts ?



too low... very minimum should be around 65-75 psi , hot

123pugsy 03-29-2008 05:46 PM

Quote:

Originally Posted by Crosley
too low... very minimum should be around 65-75 psi , hot

Thanks for the great advice Crosley. With this I deduced that the TV Boost valve was installed backwards. I opened her up and sure enough it was. I shoved it back together and the whole pressure regulator valve got blown out into the pan. Opened her up again and stretched out the circlip and reinstalled it,put it in reverse and pressure went up and dropped to zero. I think it blew out again but I've had enough for today. I will open it up again in the morning. :mad:

123pugsy 03-30-2008 07:42 AM

I've got the valve back in properly ( I think) , pressure is up but now it won't shift out of 1st and in 1st feels a bit spongy. Reverse engages firmly.. The engine also lopes when I put it in gear.????

Crosley 03-30-2008 07:47 AM

Quote:

Originally Posted by 123pugsy
I've got the valve back in properly ( I think) , pressure is up but now it won't shift out of 1st and in 1st feels a bit spongy. Reverse engages firmly.. The engine also lopes when I put it in gear.????


boost valve must remain in position in the pump for pressure. Sitting in the pan is not good,

not up shift? TV cable adjusted? Minimum adjustment is important too IF the fail safe check ball is installed.

Worn TV bore can cause "false fail safe" condition to.

Governor is stuck = no shifts.

Governor gear broken = no shifts

:cool:

123pugsy 03-30-2008 12:15 PM

Got it! :thumbup: It was the boost valve not inserted correctly or jammed up. I guess I was too frustrated and tried to rush it.

Shifts really good now and huge improvement over the TH350.

Thanks,
Pugsy

Crosley 03-30-2008 12:18 PM

good news to hear / read.

:pimp:


All times are GMT -6. The time now is 05:57 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.