700r4 lost 2nd gear - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 12-03-2009, 08:47 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Montana
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700r4 lost 2nd gear

Hey guys, first time posting. Got in my 1990 gmc pu, took off, long shifted, took me about two corners to realize... where did 2nd gear go? Anybody got any answers? Tranny was fine day before, then like you turned a switch off... 2nd gear is gone. Any Ideas?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 12-03-2009, 09:13 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,081
Wiki Edits: 1659

Thanks: 328
Thanked 99 Times in 95 Posts
Quote:
Originally Posted by 79highboy
Hey guys, first time posting. Got in my 1990 gmc pu, took off, long shifted, took me about two corners to realize... where did 2nd gear go? Anybody got any answers? Tranny was fine day before, then like you turned a switch off... 2nd gear is gone. Any Ideas?
Is this a 1/2 ton truck ?

What is the mileage on the transmission if known?

have you noticed if overdrive ( 4th gear) is working?

Does the vehicle have reverse ?
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 12-03-2009, 09:35 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Montana
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700r4

yes a pick up used tranny but was really strong, it never slipped or anything weird just took off and didnt have second fluid is not burnt i dont get it i drive this truck every day i would have noticed something.. i just shifted throug gears manually a couple days ago and had it in 4wheel drive it was fine.maybe plug in valve body i don't now..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 12-05-2009, 05:55 AM
SSedan64's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2007
Location: Macon, GA.
Age: 50
Posts: 6,016
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 46 Times in 46 Posts
What about Crosley's 2nd, 3rd & 4th questions??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 12-05-2009, 07:30 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,081
Wiki Edits: 1659

Thanks: 328
Thanked 99 Times in 95 Posts
Quote:
Originally Posted by 79highboy
yes a pick up

used tranny but was really strong, it never slipped or anything weird just took off and didnt have second

fluid is not burnt

i dont get it

i drive this truck every day i would have noticed something.. i just shifted throug gears manually a couple days ago and had it in 4wheel drive it was fine.maybe plug in valve body i don't now..
I split up your post since you do not use punctuation much and the post is difficult to understand for me, I hope I have it correct.

as I asked before if this was a 1/2 ton truck... a 3/4 ton truck may have a different trans and this helps us for answers.

Most common , first questions asked in this business is : Year , make , model , engine size

As the truck sits now .. does it have reverse?

If it is a 4 speed automatic , does it have over drive(4th gear)?

Is the fluid level correct when the trans is warmed up?

post back when you have time .

__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 12-05-2009, 10:18 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Montana
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Okay, sorry about that. It is a 1990 GMC 1/2 ton 1500 4wd, with a 350. It does have reverse, does have overdrive, has good fluid, and am unsure about the mileage on it. So, I was thinking, it could be a solenoid, rather than a loose band. I've had bands go out in a transmission before, this is different, second was there one day, gone the next. Any thoughts would be greatly appreciated.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 12-06-2009, 07:07 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,081
Wiki Edits: 1659

Thanks: 328
Thanked 99 Times in 95 Posts
Quote:
Originally Posted by 79highboy
Okay, sorry about that. It is a 1990 GMC 1/2 ton 1500 4wd, with a 350. It does have reverse, does have overdrive, has good fluid, and am unsure about the mileage on it. So, I was thinking, it could be a solenoid, rather than a loose band. I've had bands go out in a transmission before, this is different, second was there one day, gone the next. Any thoughts would be greatly appreciated.

That is not a electronic trans , a solenoid does not shift that transmission

If there is no second and yet over drive operates that is unusual. The same band is for 2nd gear and 4th gear. The servo that applies the band is a multi= stage servo.

I would speculate that the band is worn out.

You may be able to patch the trans with a longer servo pin to apply the band in 2nd gear.

You may have a damaged 2nd gear accumilator for 2nd gear. This is inside the trans pan. Held on with 3 bolts , separate from the main valve body.

__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 12-06-2009, 09:32 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Montana
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Crosley, thank you so much for your information. You have been very helpful, I'll pull the pan off, investigate and get back here with my findings. Thanks again, you've been a big help. I appreciate any information.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 12-10-2009, 07:32 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: michigan
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700r4 lost 2nd gear

check the plastic gear on the governor. if it's bad, pull the tailshaft and check the center support for the output shaft.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wheres 3rd Gear On My 700r4 350chevypower Transmission - Rearend 16 05-22-2009 04:11 PM
700R4 sticking in 2nd gear chrisape Transmission - Rearend 6 01-04-2007 05:01 PM
Internal Reaction (Ring) Gear shattered in 700R4... indy_85stariones Transmission - Rearend 8 11-30-2006 05:31 PM
My 700R4 won't hold first (low) gear! Bayley Transmission - Rearend 5 05-30-2006 11:22 AM
700R4 will not shift into 3rd and 4th gear bebopwally Transmission - Rearend 14 05-25-2006 07:48 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.