700r4 Lurches forward when in neutral - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 01-10-2010, 09:26 AM
Jake_Dragon's Avatar
Member
 

Last journal entry: New Carb
Last photo:
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida
Age: 49
Posts: 771
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
700r4 Lurches forward when in neutral

Why does my car want to move forward if I put it in Neutral and rev the engine over 3000 RPM?

This is in my Vette and I have noticed that several times I will drop into neutral and rev the motor that the car will lurch forward like its trying to go into gear. It only does this if the RPMs are over 3000 rpm.

The linkage seems right and all of the gears line up correctly.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 01-10-2010, 02:30 PM
Member
 
Last wiki edit: Wiring diagram 1953 Chevrolet
Last journal entry: Spare Tire Dent Removal
Last photo:
Join Date: Aug 2003
Location: a little S/E of Nome
Posts: 789
Wiki Edits: 647

Thanks: 6
Thanked 4 Times in 4 Posts
In a word, leakage.

The fluid which builds up pressure is leaking past check valves and spring loaded ball bearings and the fluid is applying pressure to the clutches.

So, why are you revving it to over 3000 rpm if it is doing this? Your like the guy who works in a saw mill who says, Every time I stick my finger out like this.....whoops, there goes another finger....".
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 01-11-2010, 02:01 AM
Jake_Dragon's Avatar
Member
 

Last journal entry: New Carb
Last photo:
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida
Age: 49
Posts: 771
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
I have a tunnel ram setup on the car and it doesn't have a choke so to keep it running sometimes I have to drop it in to neutral and rev the engine.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
700r4 TV Cable Problem jack71 Transmission - Rearend 7 10-25-2006 08:05 PM
700R4 with Vortec Computer Controlled Engine capps Transmission - Rearend 2 07-30-2005 02:17 PM
700r4 stock stall? Caesar_Mikey Transmission - Rearend 1 03-27-2005 05:52 PM
700R4 won't engage in any gear Camaro'67 Transmission - Rearend 3 04-29-2003 04:42 AM


All times are GMT -6. The time now is 02:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.