700r4 no downshift - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-13-2006, 06:08 PM
njbloodline666's Avatar
I Love VTec
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: fairview nj
Age: 28
Posts: 306
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700r4 no downshift

hello guys, i have a problem i have hesitated on asking this question because i know that you get so many 700r4 posts. i purchased a rebuilt 700r4 about a year and a half ago, just put it in a couple of weeks ago. The TV cable is adjusted correctly. my trans will not downshift, no matter where my throttle is. if i am in od and i am doing about 45mph i can mash the throttle and nothing happens. this happens in all gears. the 4th gear example was just to show how drastic the problem is. is it possible that maybe a seal on the tv valve is leaking, or maybe the rebuilder forgot to put in a check ball or something. under normal driving the upshifts are excellent, under wot with the shifter in o/d it upshifts a little early but its firm. when shifting manually at wot most of the time the 1-2 transition is hard enough to spin my tires, but sometimes it wont hold the gear and just upshift anyway. any suggestions?
thanks,
steve

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-13-2006, 09:20 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: Brookfield, WI
Age: 53
Posts: 499
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Without line pressure readings, I can only guess that the D3/Part throttle check ball is missing, if it is a trans problem
If the TV is correct, I am assuming that the TV cable is pulled tight at WOT.
Did you check the throttle (ACCEL) cable to be sure that the carb goes wide open when your accel pedal is on the floor?? This must be done with someone in the car and a second person looking at the carb. Without doing this, you do not know if you have WOT. Without WOT, the trans will not detent.........
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-13-2006, 09:33 PM
airworld2's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2003
Location: houston texas
Posts: 583
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700

guessing, valve body mtv downshift valve stuck
bent or binding tv lever on valve body
missing t/v ck ball
t/v cable setting
stuck t/v valve
take your pick where to start, I have experienced all of the above and more....
__________________
airworld2
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-13-2006, 10:15 PM
njbloodline666's Avatar
I Love VTec
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: fairview nj
Age: 28
Posts: 306
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
yes i do have wot, that was one of the first things i checked. if the actual tv valve was stuck wouldnt the cable pop off the stud once it got too tight? airworld, i guess i should drop the pan and see whats going on. just curious where in the valvebody is the tv check ball located? it is possible that my tv lever is bent, because when i first first did the adjustment on the cable i wasnt pressing the adjuster hard enough and it just so happend my friend was stitting in the driver seat so i told him to give it wot. and boom the cable came off the stud, so i guess that may have jerked it pretty hard. i am not worried about burning up this trans because the shifts are so firm. i dont really have any time to jack it up and check, but i probably will on tuesday. i will let you know my findings
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 05-13-2006, 10:51 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,081
Wiki Edits: 1659

Thanks: 328
Thanked 99 Times in 95 Posts
As I understand your post , the tranny will upshift to 2nd gear while the shifter is still in 1st gear...... This indicates an early 700 tranny.

I also wonder if some one installed a TV sleeve in the v-body designed for wide open throttle use in OD.....some of these sleeves do not provide detent oil at WOT to kick the tranny down to a lower gear. You must move the shifter out of over drive to 3rd gear
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 05-13-2006, 11:56 PM
njbloodline666's Avatar
I Love VTec
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: fairview nj
Age: 28
Posts: 306
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i will try it in d, it only goes into second without manually upshifting it rarely, but it does do it
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 05-14-2006, 04:31 PM
njbloodline666's Avatar
I Love VTec
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: fairview nj
Age: 28
Posts: 306
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok crosley i drove it with the shifter in d, same problem... good thought though, i guess i will have to drop the pan and see whats going on.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 07-23-2006, 02:46 PM
njbloodline666's Avatar
I Love VTec
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: fairview nj
Age: 28
Posts: 306
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i know this thread is old, but i started it and im still having the same problem. is it possible that my tv spring is too short, i was just doing some reaserch and apparently there is a long and a short spring. if i have the short spring i think that would cause the problems im having
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
V6 or V8 700R4 swap? cacsmret Transmission - Rearend 4 05-05-2006 09:28 PM
700r4 and 4L60E hotrod66_57 Transmission - Rearend 5 09-14-2005 03:34 AM
700r4 slow / delayed 3-2 downshift eliotmansfield Transmission - Rearend 2 06-01-2005 09:29 AM
700r4 3-2 downshift timing MudBoggn Transmission - Rearend 0 04-17-2005 09:21 PM
Need advice: 700R4 banging in 1st 360Camaro Transmission - Rearend 11 11-20-2003 06:44 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.