700R4 stuck in reverse - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 11-27-2008, 10:07 PM
You forgot more than i know
 
Last photo:
Join Date: Nov 2008
Location: Tucson, AZ
Age: 26
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700R4 stuck in reverse

Ok so this site has been VERY helpful so far but i still cannot track down an answer specific to my problem.

I just bought a very clean 1989 suburban. the guy sold it cheap because he parked it after a drive and upon starting it again it, every gear was reverse.

i looked at the truck the governor was a brand new unit, the TV cable seemed well connected, the fluid was clean and at the right level, the wiring harness was clean and installed, the shift linkage was A-OK, and all in all the tranny seemed to be in good shape.

i started the truck in neutral, it seemed to be in reverse already. i put it in park and stabbed the gas a bit THEN it went into park, otherwise every gear including neutral was reverse.

i am thinking all signs point to a stuck valve in the valve body or a disconnected shift linkage. if thats the case what is the likelyhood that a trans-flush and a filter would help un stick it.

the tranny has around 20,000 miles on it, i'm twenty years old and everything i know about trannys i have learned from this site over the last three days so i'm pretty damn new to this.

THANK YOU VERY MUCH TO EVERYONE FOR YOUR ADVICE!

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 11-28-2008, 08:34 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Morris update 9-28-2014
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,182
Wiki Edits: 1659

Thanks: 416
Thanked 107 Times in 103 Posts
I would pull the trans pan for a look see. Check linkage hook up inside the pan.

Since you have little experience with a transmission , I would suggest you find someone with trans knowledge to help.

If the trans shifts in & out of park , I would suspect there is an internal problem causing the 'reverse only ' situation.

Flushing fluid will not help this trans
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 11-28-2008, 09:10 AM
CustomConspiracy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Winston-Salem NC
Age: 61
Posts: 167
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Shiftless

I know you said the linkage was "a-ok" but I tend to focus on the very simple things first, otherwise I tend to complicate things and end up buying parts I don't need, or paying Mechanics I don't need to.
Did you just see that the linkage was all there.....or did you actually get under it and watch it whole someone else tried to shift it?
Also detach the linkage and see if you can shift it by hand.
Is this a hard lickage or a cable linkage?
Does the trans shift lever move through all the spots or is it frozen in reverse?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 11-28-2008, 09:13 AM
CustomConspiracy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Winston-Salem NC
Age: 61
Posts: 167
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm a dummy

I should have read you post better....you answered most of what I asked.....need more sleep I guess.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 11-28-2008, 11:15 AM
You forgot more than i know
 
Last photo:
Join Date: Nov 2008
Location: Tucson, AZ
Age: 26
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
well, i have not dropped the pan yet because i havent had time. i think i could handle checking out the guts inside. on another forum i read that there is a parking linkage and a shift linkage and its not impossible to loose the s clip on it.

the thing is though... once i have it in park, i can shift it back into reverse but its not a crisp "foot on the brake feel it" shift it kinda slowly half assed goes into reverse... leading me to believe my tranny has some sludge action going on.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 11-28-2008, 11:17 AM
You forgot more than i know
 
Last photo:
Join Date: Nov 2008
Location: Tucson, AZ
Age: 26
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
... oh yeah and the shifter on the column uses no cables that i could see and it clicks where ever the gear should be, just like normal
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
700R4 Rebuild/ No Reverse? 911carrera Transmission - Rearend 7 08-10-2008 12:44 AM
700r4 no reverse boomerac11 Transmission - Rearend 2 11-27-2007 06:19 AM
700r4 4x4 1989 reverse gear works half the time MuscleBlock81 Transmission - Rearend 3 08-22-2007 09:50 AM
Rebuilt 700r4 - no reverse Anton Transmission - Rearend 5 06-10-2005 11:55 PM


All times are GMT -6. The time now is 08:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.