700r4 won't shift - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-11-2011, 10:37 AM
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: West Columbia, SC
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700r4 won't shift

Hey guys, I'm new to the forum, but hope to gain some insight as well as provide any info that I can offer. My issue is with my 85 monte carlo with an aftermarket 700r4 trans. I bought the car from my friend's estate after he passed a couple years ago, but was involved in some of the building of this car before he passed. The engine runs perfect but the car will only run in first and second gear. I haven't had it up to highway speeds yet because the car isn't completed, but I've been in second gear @ 4000 rpms and still no shift. I've read other threads on here about checking the gov and tv cable adjustment, and I was wondering which route I should take first. Some people that I work with also said to check the wiring on the trans because of the electronic overdrive. I don't have any prior experience with any Chevy or any transmissions for that matter, so I could use the advice. Any help will be appreciated.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-11-2011, 01:22 PM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by CGlaze
Hey guys, I'm new to the forum, but hope to gain some insight as well as provide any info that I can offer. My issue is with my 85 monte carlo with an aftermarket 700r4 trans. I bought the car from my friend's estate after he passed a couple years ago, but was involved in some of the building of this car before he passed. The engine runs perfect but the car will only run in first and second gear. I haven't had it up to highway speeds yet because the car isn't completed, but I've been in second gear @ 4000 rpms and still no shift. I've read other threads on here about checking the gov and tv cable adjustment, and I was wondering which route I should take first. Some people that I work with also said to check the wiring on the trans because of the electronic overdrive. I don't have any prior experience with any Chevy or any transmissions for that matter, so I could use the advice. Any help will be appreciated.
if it was a governor problem, the trans wont shift at all. if it was a tv problem, it wont shift out of first till probably 25-35 mph, and will be quite firm and it would more than likely have 3rd and 4th if you leg it out under full throttle.
if the trans is an unknown piece, it is not out of the question that the 3-4 clutches are burnt as they are a common failure item.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-11-2011, 02:29 PM
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: West Columbia, SC
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The trans was bought from a reputable shop as a new (rebuilt ) piece. I helped him get it to his shop anf helped actually bolt it in the car. I would like to think that this was an easier fix although I guess it is possibility that it needs to be replaced. Is there anything that I should look at before pulling the trans? Thanks for the quick response.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-11-2011, 05:31 PM
Jake_Dragon's Avatar
Member
 

Last journal entry: New Carb
Last photo:
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida
Age: 49
Posts: 772
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
How long has it sat?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 05-11-2011, 07:06 PM
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: West Columbia, SC
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
It gets started up about once a week, but it has only been "driven" once or twice in the last 3 years. Be driven, I mean it has been taken down the street in my neighborhood (less than .5 miles. I didn't want to take a test drive until I figure out this trans.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 05-11-2011, 07:16 PM
Jake_Dragon's Avatar
Member
 

Last journal entry: New Carb
Last photo:
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida
Age: 49
Posts: 772
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
Try putting it up on stands let it get warm and popping it through the gears.

My Vette shifts at about 4200 under normal driving, when it does shift its very crisp.

How is the 1-2 shift?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 05-11-2011, 08:49 PM
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: West Columbia, SC
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I will try that, thanks. The 1-2 shift is at around 3k rpm's and it is a firm kick into 2nd.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 05-11-2011, 08:51 PM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by Jake_Dragon
Try putting it up on stands let it get warm and popping it through the gears.

My Vette shifts at about 4200 under normal driving, when it does shift its very crisp.

How is the 1-2 shift?
corvettes use a different governor than the majority of 700's put in chevy cars and trucks.

to the OP, its not out of the question that the valve body may have some sticky shift valves. one question, did the trans ever get 3rd and 4th gears? theres another post in here i replied to that has the basic same problem as your having and theres the possibility if the trans doesnt have 3rd or 4th gears that the 2-3 accumulator capsule that is behind the 2-4 servo is either bad or the old one was removed and a new one was never installed during the build. so, as long as the fluid has not been run low, and does not smell burnt, i wouldnt think the trans would need to be pulled.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 05-12-2011, 05:11 AM
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: West Columbia, SC
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No, this trans has never seen 3rd or 4th great since it's been installed in this car.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
700R4 won't shift tombtomb Transmission - Rearend 5 06-23-2008 08:34 PM
700r4 2nd to 3rd shift oldchevy1956 Transmission - Rearend 1 07-27-2007 08:26 PM
700r4 B&M shift kit olred Transmission - Rearend 2 03-24-2007 08:30 PM
What are the parts in a 700R4 2-3 TransGo shift kit 700R4 2-3 AngliaBob Transmission - Rearend 3 04-23-2005 11:25 PM
700r4 won't shift at WOT Alex99 Transmission - Rearend 39 02-15-2005 09:08 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.