727-b no 2-3 upshift,no 3rd - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 06-21-2009, 01:31 PM
ratlover's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: canada
Posts: 363
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
727-b no 2-3 upshift,no 3rd

Hi guys,
been a while since my last post. I am working on a 68 GTX with a 73 727 trans behind a 440. I Recently took the car on it's maiden voyage only to discover I have no 3rd. i have a lokar kickdown linkage to the pressure control valve and have adjusted it as per spec, even disconnected it to process the variables affecting this condition. It has a b and m transpak shift kit where two balls in the #1 and 2 position were removed and the valve body drilled as per instructions. I rebuilt the trans with all new bands and clutches, seals etc. (king master kit) and setup band adjustment according to spec. The rear clutch clearance was set to.020" front clutch .090". fluid level is fine, have even tried over adding a liter. Removed govenor and cleaned and reassembled seems to be free, 1-2 upshifts automatically crisp and on time at about 25-30 mph. Have driven in D up to 60 mph and pedaled the throttle to no avail still no third. There was no third prior to rebuild either. the shift kit was installed prior to road testing the car. any suggestions? Thanks.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 06-21-2009, 05:32 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,102
Wiki Edits: 1659

Thanks: 340
Thanked 102 Times in 98 Posts
Does the car back up with a solid reverse ?

Since this problem was there before the parts replacement , I would guess you missed the problem.

First guess would be a stuck shift valve.

I do not use B&M shift improver kits, you may re-visit the instructions while checking the valve body over.

Does the clutch packs air check correctly?

Is it possible you broke a sealing ring on the front servo in the case? Or did not remove it during the parts replacement?

.020 on the input FWD clutch is OK... this is the drum with the input shaft.

.090 is a bit large for the direct clutch pak ... this is the drum the front band applies on.

__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 06-21-2009, 07:23 PM
ratlover's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: canada
Posts: 363
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
I think i figured it out. you were right by the way... I re-checked the transpack instructions and pulled the valve body. I had removed balls #1 and 2 in the valve body. (thats the 11/32 and 1/4" checks). The #1 and 2 balls in the seperator were the only ones to be removed. The way it was written led me to believe that was the correct thing at the time I guess. I have not tested it yet but I put the checks back in. I'll keep you posted. here's the manual for those who are interested.
Attached Files
File Type: pdf instructions shift kit mopar 4.pdf (108.5 KB, 104 views)
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Turbo 350 dropping out of 3rd gear aoz28 Transmission - Rearend 1 06-18-2008 08:45 PM
delay going from 2nd to 3rd gear aafc Transmission - Rearend 3 12-17-2007 07:54 PM
700r4 skipping 3rd gear? tylordurben Transmission - Rearend 46 10-24-2007 07:03 AM
700R4 3rd & 4th lockup help please chrisape Transmission - Rearend 6 11-14-2006 06:25 AM
727 slips from 2nd to 3rd gorf24 Transmission - Rearend 4 08-20-2005 07:00 PM


All times are GMT -6. The time now is 10:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.