727 slips from 2nd to 3rd - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 08-19-2005, 05:52 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: fl
Age: 61
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
727 slips from 2nd to 3rd

I have a rebuilt 727 all new pump everything except the valve body, it is slipping while shifting from 2nd to 3rd once its shifted there is no slipage while moving, and it seems to be worse when cold gets better once its warmed up,
could it be the valve body?...
Thanks gary
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 08-20-2005, 01:16 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 7,980
Wiki Edits: 1659

Thanks: 257
Thanked 85 Times in 82 Posts
Quote:
Originally Posted by gorf24
I have a rebuilt 727 all new pump everything except the valve body, it is slipping while shifting from 2nd to 3rd once its shifted there is no slipage while moving, and it seems to be worse when cold gets better once its warmed up,
could it be the valve body?...
Thanks gary

clutch pack clearance in direct drum and the band adjustment are a critical area of the 727 for a clean 2-3 shift.

Is the throttle valve linkage set correctly?

Was there a shift improver kit installed in the v-body?

was the wavey snap ring re-used in the direct clutch drum?

What is the setting on the 2nd gear band?
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 08-20-2005, 04:40 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: fl
Age: 61
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I set the clearance to the manual specs on the clutches, i did reuse the wave snap ring, the band were tourqed to the manual specs inch pounds then backed off the # turns, don't rem off the top of head how many. there is no shift inprover kit installed..... the throttle valve linkage was set to specs. enless i am going about any of the ajustments wrong....
So far the sounds of what you are asking you might not think it could be the valve body?..

Thanks gary
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 08-20-2005, 05:43 PM
airworld2's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2003
Location: houston texas
Posts: 583
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
727

sounds like shifts points are too low, try later shift points. normal 1-2 18 to 22 mph 2-3 shifts 30-35 depends on your foot. I set my bands with pan off but motor states 2nd band all the way in back off 3/4 turn.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 08-20-2005, 07:00 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: fl
Age: 61
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'll try the shift points and see what happens...
The bands in my manual say something like 70 in pounds not sure exactly i would have to look it up, then back off 2 1/2 turns....
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
th350 slips in 3rd 71ss Transmission - Rearend 9 11-08-2004 09:44 PM
TH350 not engaging in 2nd and 3rd NoEgoMan100 Transmission - Rearend 11 10-21-2004 05:35 PM
My 2nd Close Call - 3rd Time's HOPEFULLY Not A "Charm" nightrain_rod Hotrodders' Lounge 12 12-09-2003 07:11 AM
1st, 2nd, 3rd! No 4th gear Deadtemple Transmission - Rearend 6 10-15-2003 08:15 PM
'67 Mustang Trans 2nd & 3rd gears going. 67 302 Transmission - Rearend 0 02-09-2003 05:13 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.