84 3/4 ton chevy, i get a horrible shake the faster i go - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 04-30-2011, 03:26 PM
BIG MUDDN's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: my 84 3/4 ton 4x4 longbed
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: cleburne
Age: 21
Posts: 10
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 3/4 ton chevy, i get a horrible shake the faster i go

okay, so i have a rlly bad shake in my truck, its an 84 3/4 ton with a newly rebuilt vortec 350. i was wondering if one of the reasons for my shaking could be that, i noticed there are 2 bolts missing out of my tranny, where my bell housing connects to the rest of my tranny. and also having about a 3 second delay when i stomp the pedal to the floor. y is that? plz help me.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 04-30-2011, 03:47 PM
poncho62's Avatar
Out of the Loop Moderator
 
Last wiki edit: Streetbeasts links
Last journal entry: at car show
Last photo:
Join Date: Oct 2003
Location: Hanover, Ontario, Canada
Age: 62
Posts: 16,848
Wiki Edits: 5

Thanks: 20
Thanked 243 Times in 198 Posts
Transmission being loose could cause this....Bad "U" joints could too....

Not sure what you mean with this 3 second delay, but sounds like you need a tune up.
__________________
Ontario Rodders
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 04-30-2011, 03:48 PM
richard stewart 3rd's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: 351W rebuild
Last photo:
Join Date: Jan 2006
Location: tremont, pa.
Age: 69
Posts: 2,217
Wiki Edits: 0

Thanks: 13
Thanked 15 Times in 14 Posts
Hi
Welcome to Hotrodders.com Glad to have you with us

By a really bad shake do you mean vibration? or shaking as if a couple cylinders are missing?
As for the missing tranny bolts. I'd say there having no effect on vibrations or shaking, but I'd get two in there asap. Since you didn't know the bolts were missing, I assume someone else did the rebuild & insulation. makes you wonder what else wasn't don correctly.
Rich
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 04-30-2011, 03:53 PM
BIG MUDDN's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: my 84 3/4 ton 4x4 longbed
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: cleburne
Age: 21
Posts: 10
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
okay, its vibrating like horribly, but all cylinders are firing. all thats fine, i do need to replace one wire though, i just noticed it melted to my header. but has been shaking before that, umm. yeah, that delay is pissn me off. and pretty much everything on the motor is new. new gaskets, carb., distributor. i just replaced all the plugs, but, like i said. i gotta get a new wire.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 04-30-2011, 03:55 PM
BIG MUDDN's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: my 84 3/4 ton 4x4 longbed
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: cleburne
Age: 21
Posts: 10
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
oh and i bought new u joints and were gunna replace them but was told mine were fine. so i took them back to auto zone.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 04-30-2011, 05:06 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Mar 2011
Location: hamilton ont. canada
Age: 39
Posts: 180
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by BIG MUDDN
oh and i bought new u joints and were gunna replace them but was told mine were fine. so i took them back to auto zone.
get a second opinion

did they check all 6 of them? front axle joints are common to use up when your big muddn.

also make sure its in neutral with a wheel chocked verry common to check them in park or gear, and it holds them together.

look for a rust colored dust around the joint we call this death dust.

how about a bit more info too

axles-
tcase-
trans-
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 04-30-2011, 05:50 PM
123pugsy's Avatar
HOT ROD...... FROM A CHRYSLER?
 
Last wiki edit: Metal shaping
Last journal entry: FLOOR BEADS
Last photo:
Join Date: Apr 2006
Location: Markham,ON
Age: 52
Posts: 2,331
Wiki Edits: 29

Thanks: 382
Thanked 241 Times in 211 Posts
Is it shaking under acceleration, at coast , at coast in neutral?

Delay sounds like a fuel delivery problem.

Spark plugs are firing but is fuel getting to the cylinders?

Firing order correct?

Did one of your fan blades break off?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 04-30-2011, 06:16 PM
BIG MUDDN's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: my 84 3/4 ton 4x4 longbed
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: cleburne
Age: 21
Posts: 10
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
no they didnt check all 6, only the back ones. ummm, oh and idk about the t- case but just sent it in to get rebuilt. umm i looked all over the tranny and nothing. i cant figure out what exact type it is, but its a granny 4 speed. umm oh and the axels and everything besides a 2 0r 3 inch lift is stock. do u think my tires would cause such a severe vibration? and how do i fix the delay? could that be my fuel pump, i have an electric one i could put on there.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 04-30-2011, 06:27 PM
BIG MUDDN's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: my 84 3/4 ton 4x4 longbed
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: cleburne
Age: 21
Posts: 10
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
no the fan blade didnt break off, and yes the firing order is correct, 1 8 4 3 6 5 7 2. and i changed all the plugs and need to change one wire for sure, but going to change all anyways, couldnt hurt. and it shakes when i get about 50 or 55 mph. the faster i go the more shake, it vibrates so bad it gets loud and cant hear anything.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 04-30-2011, 07:16 PM
lowROLLERchevy's Avatar
... & Insanity Ensues .....
 
Last wiki edit: The FREE T Bucket plans Last photo:
Join Date: Jan 2004
Location: Western NY
Age: 35
Posts: 937
Wiki Edits: 22

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by 123pugsy
Is it shaking under acceleration, at coast , at coast in neutral?
This is always a very important question that will narrow down where the vibration can be.

For example my 89 grand am would shake me so hard my vision would blur and I bit my own tongue a few times, but only between 72 & 76 mph, and had a lesser but very similar vibration around 35-40mph. Happened no matter what gear it was in, weather i was on the gas, cruising steady speed or coasting down.

The car had an out of round wheel in the rear which at certain speeds matched the "frequency" required to make the entire car vibrate as a unit, instead of just making a lot of road noise.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 04-30-2011, 07:53 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2010
Location: williamston sc
Posts: 319
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
You may want to check your tires to see if you have broken belts. I use to do the four wheeling thing back in the 80s and busted the belts on a set of Michelens with only 18,000 mi. on them. It took a front end man to figure it out which took him about 10 sec. when he stood in front of it while I drove toward him and he said it was duck walking,thats when I learned a lesson on vibration.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 05-01-2011, 03:58 PM
BIG MUDDN's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: my 84 3/4 ton 4x4 longbed
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: cleburne
Age: 21
Posts: 10
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
okay, thank yall. as soon as i get my t-case back ill get someone infront of me when i drive towards them. my rear tire looks like someone got stuck on a rock and peeled out on it. but all the shake seems to be coming from the front.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 05-01-2011, 04:12 PM
SSedan64's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2007
Location: Macon, GA.
Age: 50
Posts: 6,016
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 46 Times in 46 Posts
Check the front steering & suspension parts, Tie Rods, Ball Joints, Pitman & Idler Arms etc..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14 (permalink)  
Old 05-01-2011, 04:16 PM
BIG MUDDN's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: my 84 3/4 ton 4x4 longbed
Last photo:
Join Date: Apr 2011
Location: cleburne
Age: 21
Posts: 10
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
okay, i will. anything else it could be?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15 (permalink)  
Old 05-01-2011, 05:38 PM
willowbilly3's Avatar
Member
 

Last journal entry: Body mods
Last photo:
Join Date: Jun 2004
Location: Black Hills, South Dakota
Age: 61
Posts: 1,208
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Start with the simple stuff, mud in the wheels? Lots of those trucks need a shimmy shock or stabilizer, get one if you don't have it. Spin the tires and look for a lump or separation. Oh, and fix the stuff you already see wrong. You can't say an engine is running right if you have a plug wire melted to the header.
I recently had my van foul a plug and it sounded pretty normal but when the converter locked up it shook like a dog passing razor blades.
Who would tell you your u-joints are ok and not even look at all of them. How did they determine they were ok?
The hesitation could be a lot of things, what were you messing with just before it started doing that?
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Horrible Fire! 1974nova Engine 16 01-23-2008 12:36 AM
Horrible gas milage in 81 C 10! Please help!! pete379 Hotrodding Basics 15 09-28-2007 11:53 AM
79 Trans am, to shake or not to shake Gladis Body - Exterior 9 02-18-2007 10:50 PM
The Horrible Accident I Was In.... BigBlockBabe Hotrodders' Lounge 26 06-04-2006 09:45 PM
a rebuilt 1983 Chevy 4-bolt main w/ one heck of a shake RoadLizard Introduce Yourself 1 07-14-2004 06:09 PM


All times are GMT -6. The time now is 10:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.