84 vette - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 04-09-2012, 11:29 AM
saltbob's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Iembarrassed about starter problem!
Last photo:
Join Date: Jan 2012
Location: Ft Worth
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 vette

I've got engine and transmission back in car, my question is the flexplate
is very hard to turn i'm using a crow bar to turn flexplate to get to 3rd bolt
the bell housing to engine is ok, its a new sfi flexplate so does anyone
think its ok finish?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 04-09-2012, 09:33 PM
Canzus's Avatar
a red wool sock on his dinger
 
Last photo:
Join Date: Oct 2002
Posts: 234
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
No, stop now, before something is really knackered, like the thrust bearing or the tranny front pump...

It sounds like the torque converter isn't correctly installed, pull the engine back out, if you have a
beam type torque wrench, put it on the balancer bolt, how much torque is required to turn the engine?

If the tranny is properly installed, you shouldn't need any more torque applied to the balancer bolt to
turn the combination of the engine and trans over...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 04-10-2012, 07:46 PM
saltbob's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Iembarrassed about starter problem!
Last photo:
Join Date: Jan 2012
Location: Ft Worth
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 vette not sure on transmission

Thanks for the help, when I was having problem with flexplate being hard to
turn eariler I did not have trans. level or motor mount on, I now have
everything hooked up and it cranked over just fine. Here's photo showing
between toque contevter and trans. there is no telling whats has been
done to this car before I got it. It looks like a project that was given up on
I don't believe anything is original, a mechanic said he thought i had a 6cl.
it orginally in car I'm tired if its messed up I'll need to go trans. shop

Last edited by saltbob; 04-10-2012 at 08:07 PM. Reason: add photos
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 04-23-2012, 02:18 PM
saltbob's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Iembarrassed about starter problem!
Last photo:
Join Date: Jan 2012
Location: Ft Worth
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 vette

I put engine and transmission back in vette car will not move any gear
so I have backed off the transmission from bell housing pulled toque
converter off trans. very hard to get torque all the way back in trans.
it has a small section of the shaft that is shinny between torque
converter and trans. does that mean it still needs to go back more and
I have not heard 2 clicks like everyone says, torque converter still turns
but a little harder to turn. Also a vacum line is hooked up modulator
another vacuum with a small canister that I don't know where it goes
somewhere on driver side. THANk IN ADVANCE!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 04-24-2012, 08:15 AM
S10xGN's Avatar
Gotta love a turbo!
 

Last journal entry: Body on Frame today.
Last photo:
Join Date: Aug 2004
Location: Port Neches, TX
Age: 60
Posts: 1,558
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 49 Times in 47 Posts
Bob,

IIRC from another thread, you've already had this together and running, right? I'm hoping you didn't force the mounting of the trans-to-block using the bolts. If that was the case, the pump has most likely been trashed. When installing the converter into the trans, there should be 3 distinct "clicks", and with each, there should be some notable rearward movement. For a quick test, you can measure the distance from the block face to the outer edge of the flexplate and subtract that from the distance from the trans mounting face to the converter pads. This should give you 1/8" to 3/16". If the 1st dimension is more that the 2nd, your converter is not seated correctly.

Russ
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 04-24-2012, 10:30 AM
saltbob's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Iembarrassed about starter problem!
Last photo:
Join Date: Jan 2012
Location: Ft Worth
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 vette

Thanks Russ I pulled trans. from under car and things are looking better
this is TH350 and all I can get it 2 clicks not 3 I'm not sure this is right
or not I'm going to look back there with mirror, also do you know anyway
to get bolts in bell housing too engine it is very close to firewall 2-3 inches
I can't get my hand to the bolt in some places. Thanks! saltbob
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 04-24-2012, 10:40 AM
saltbob's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Iembarrassed about starter problem!
Last photo:
Join Date: Jan 2012
Location: Ft Worth
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 vette

Does anyone know or suggest how to get bolts from bell housing to engine
it's very close to firewall about 2 inches, special tool or anything short of
drilling holes in firewall or pulling engine forward or removal. Thanks!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 04-24-2012, 10:47 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jul 2004
Location: At Speed
Age: 50
Posts: 1,302
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 25 Times in 25 Posts
I do them from underneath with a long 3/8 extension and a impact swivel and 9/16 shirt socket.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 05-22-2012, 07:15 PM
saltbob's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Iembarrassed about starter problem!
Last photo:
Join Date: Jan 2012
Location: Ft Worth
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 vette

I now have all trans. and starter problems fixad with everyone's help THANKS TO ALL! I think I now have a rear end problem, the vette was sitting on the driveway at home with a slight slope, we were trying to push it inside
garage and the posi-track seemed to lock up. We stopped trying and a few
days later it freed up on its own. The trans. was in neutral and no emergency
brake was on or anything different from the lock up problem a few days later
it rolled right in garage no problem. I had the vette up 1-2 feet up in the
garage on blocks front wheels about 2 ft. up, rear about 1 foot up for 1-2
weeks. The engine was in the car, no trans. no drive shaft in the vette. I had
talked to transmission masters (local shop 2 miles away) When they came to
pick up the vette the posi-track 0n or rear end was locked up again. We checked everything we could think of with no luck, we then hooked up a chain to my PU and pulled it in to the street the guys said it was making thumping sound while
it was being pulled out of the garage and I could hear it when it was being winched on to the trailer so it had something to do with the posi-track or rear
end the wheels were rolling ok we think. A last thought .when I had both rear
wheels on jack stands the garage I could roll the rear wheels by hand to get to
the U-joint bolts. Please advise I am lost as what is going on. saltbob
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 05-23-2012, 07:07 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jun 2010
Location: Syracuse, NY
Posts: 1,814
Wiki Edits: 0

Thanks: 247
Thanked 163 Times in 146 Posts
Bob I'd suggest reposting this as a new 'thread' with a more accurate title than '84 vette' perhaps 'rear diff on 84 vette seems to lock up at random'
Then reiterate that the car has a non-factory installed TH350.

Simple dumb question, are the disc brakes on the back locked up
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 05-23-2012, 08:51 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 7,979
Wiki Edits: 1659

Thanks: 257
Thanked 85 Times in 82 Posts
Quote:
Originally Posted by AutoGear
Bob I'd suggest reposting this as a new 'thread' with a more accurate title than '84 vette' perhaps 'rear diff on 84 vette seems to lock up at random'
Then reiterate that the car has a non-factory installed TH350.

Simple dumb question, are the disc brakes on the back locked up
SaltBOB always titles his threads the same 84 Vette.

I merged them into one thread since he is on the same car, with updates..

Other wise we end up with a dozen threads with same exact title

__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 05-23-2012, 08:53 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jun 2010
Location: Syracuse, NY
Posts: 1,814
Wiki Edits: 0

Thanks: 247
Thanked 163 Times in 146 Posts
Duly noted.

I'll go back to my hovel LOL
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 05-23-2012, 08:54 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 7,979
Wiki Edits: 1659

Thanks: 257
Thanked 85 Times in 82 Posts
Quote:
Originally Posted by AutoGear
Duly noted.

I'll go back to my hovel LOL

oh, I agree with you. SaltBOB needs to expand the thread titles past the "84 Vette"

I suggested this to him weeks ago
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14 (permalink)  
Old 05-27-2012, 11:06 AM
saltbob's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: Iembarrassed about starter problem!
Last photo:
Join Date: Jan 2012
Location: Ft Worth
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
84 vette locking up at random

Thanks what had happened was I had replaced front disc brake's and they had locked up from sitting up for long time with out using I will try to do better with
questions =Crosley]SaltBOB always titles his threads the same 84 Vette.

I merged them into one thread since he is on the same car, with updates..

Other wise we end up with a dozen threads with same exact title

[/QUOTE]
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
86 vette smrat Body - Exterior 2 07-25-2009 01:27 PM
91 vette sandman1 Electrical 1 08-24-2007 12:37 PM
Got a vette silentpoet Hotrodders' Lounge 6 09-23-2006 11:41 AM
'85 vette gmccarty14 Introduce Yourself 1 09-11-2006 06:10 AM
85 vette 85vette Transmission - Rearend 9 05-23-2006 08:31 PM


All times are GMT -6. The time now is 11:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.