87 camaro 700r4 problems - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-15-2003, 03:24 PM
Dans83Olds's Avatar
Sucking Gas & Haulin' A$$
 
Join Date: Apr 2003
Location: South Dakota
Age: 32
Posts: 53
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
87 camaro 700r4 problems

I installed a shift kit and a trans-cooler in my 700r4 when I replaced the engine. I am now having problems with the transmission. If i shove it in 1st and punch it it will not hold first. It will automatilly shift into second. When it shifts to second it under power it will act like its sliping. Under light acceration all the gears shift fine. We have tried to adjust the tv cable severl times but to no avail. If the transmission on its way out?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-03-2005, 09:31 AM
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Freedom, WY
Posts: 30
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Shifting Problems

Have you tried replacing the Detent cable that comes from the throttle body? IF not the cable its self could be bad. THat cable controls the whole tranny and if it is messed up everything doesn't work right. Hope this helps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-03-2005, 01:16 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,072
Wiki Edits: 1659

Thanks: 324
Thanked 97 Times in 94 Posts
Quote:
Originally Posted by Dans83Olds
I installed a shift kit and a trans-cooler in my 700r4 when I replaced the engine. I am now having problems with the transmission. If i shove it in 1st and punch it it will not hold first. It will automatilly shift into second. When it shifts to second it under power it will act like its sliping. Under light acceration all the gears shift fine. We have tried to adjust the tv cable severl times but to no avail. If the transmission on its way out?

Depending on the year of your 700 tranny, they will upshift to 2nd while the shifter is in first.... pre 1987 700 trannys do this.

A larger low/reverse boost ( .296 diameter) valve will delay the up shift.

Slippaged in 2nd gear is the band slipping. THe band could be burned up , a small servo is in your tranny ..
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 03-13-2006, 05:16 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Location: NJ
Age: 32
Posts: 11
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
700-r4

It Souds Like A Typical Problem most Said The 700-R4 Wasn't A Good Trans Try Checking The Actuator Spings Located To The Passenger Side Of The Trans They Were Notorious For Breaking. If You Put A Shift Kit In It Depending On How You Set It Up, Street/Strip You Remove The Springs And Put Spacers In Place (Solid) Setup. For Heavy Duty Towing You Reuse The Springs, The Springs Do Have An Effect On Shifting. Also Try Replacing The Servos On The Passenger Side Of The Trans They Put Alot More Pressure On The Bands Than The Stockers Holding It With Greater Force. If That Does Not Fix It You Might Want To Look Into A Rebuilding Kit.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 03:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.