99 Chevy Truck 1500 5.3 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 08-30-2011, 08:00 AM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 57
Posts: 5,336
Wiki Edits: 26

Thanks: 7
Thanked 143 Times in 127 Posts
99 Chevy Truck 1500 5.3

I have a weird issue and looking for some insight.
I have a 99 Chevy truck with a 5.3 with multi port injection. It is not the spider type it has a regular rail with injectors. Truck wont start. Has 60LBS of fuel pressure at the rail, specs call for 58-62. It almost starts but not quite. So I start poking around, pull the line off the fuel regulator and there is gas in it. Turn key on and fuel comes out of the vacuum port on the regulator. Ok so I think I found the issue. Replaced the regulator and the truck started and ran for a few seconds and died, start it again same thing. Back to no starting. If I spray fuel in the throttle body it starts and dies of course, so I know the spark is ok. I am getting pulses at the injectors. At first if I played with the gas pedal at about half throttle it would start and run really rough for 15-20 seconds and die.

Anyone seen this before. I have not done a lot on this particular setup but it seems somehow the fuel is not getting from the rail to the injectors.

Any Ideas would be appreciated.

    Advertisement
__________________
Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity



Chet
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 08-30-2011, 03:41 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2010
Location: Bensalem, Pa
Posts: 269
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
have you checked the plugs? could have fouled them?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 08-30-2011, 04:33 PM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 57
Posts: 5,336
Wiki Edits: 26

Thanks: 7
Thanked 143 Times in 127 Posts
Quote:
Originally Posted by chucksrt
have you checked the plugs? could have fouled them?
It did cross my mind but if I spray fuel it the throttle body it will start so I dont think it is the issue.
__________________
Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity



Chet
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 08-30-2011, 04:36 PM
Registered User
 

Last journal entry: gettin closer and closer
Last photo:
Join Date: Aug 2011
Location: livermore ca
Posts: 41
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i have the same truck. and had the same problem, i took off the throtle body and cleaned it with break cleaner, put it back together and no problem sence. now it has 240,000 miles and runs like a champ
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 09-10-2011, 03:25 PM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 57
Posts: 5,336
Wiki Edits: 26

Thanks: 7
Thanked 143 Times in 127 Posts
Follow up
Fix it today, nothing made sense. Pulled the plugs they were wet so the injectors were spraying into the cylinders. Still started up if you spray into the throttle body.

So I used the tap on the fuel pressure gauge to check for volume, volume was great but it was all water .

Jumped the FP relay and drained the tank. There were 3 gallons in it and half of it was water.

Put in fresh gas and a few bottles of dry gas and it lives.
__________________
Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity



Chet
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 09-10-2011, 04:40 PM
66GMC's Avatar
Get in, sit down, hang on
 

Last journal entry: Cab Removal
Last photo:
Join Date: May 2005
Location: Olds, Alberta Canada
Age: 57
Posts: 2,762
Wiki Edits: 0

Thanks: 32
Thanked 90 Times in 85 Posts
Quote:
Originally Posted by T-bucket23
...
There were 3 gallons in it and half of it was water.
...
You should have invited my wife.
She's the only gal I know that can burn water.
(Please don't tell her I said that!)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 09-10-2011, 07:21 PM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 57
Posts: 5,336
Wiki Edits: 26

Thanks: 7
Thanked 143 Times in 127 Posts
Quote:
Originally Posted by 66GMC
You should have invited my wife.
She's the only gal I know that can burn water.
(Please don't tell her I said that!)
I am sure see would not be happy
__________________
Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity



Chet
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Options to vortec heads 89 chevy 1500 truck ChevyTruckGuy Engine 11 09-26-2010 11:01 PM
1997 Chevy Truck 1500 5.7 Wont Start Rebel Racing 3 Engine 10 01-17-2007 12:13 AM
1996 Chevy 1500 Truck 4.3 V-6 Juicer Engine 8 09-28-2004 07:06 AM
EGR system 1990 chevy 1500 Truck 69chevyfan Engine 2 01-26-2004 04:01 PM
350 in a '91 1500 chevy truck. bbogler Engine 0 09-18-2002 08:07 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.