Afterfire at high rpm and loss of power - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board -- Hot Rod Forum

Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
lost password?   |   register now

LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 01-13-2013, 07:30 AM
Registered User
Last photo:
Join Date: Feb 2012
Posts: 23
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Afterfire at high rpm and loss of power

Alright I have a 350 Chevy with at th350 behind it. Pretty much stock brides 1406 edelbrock carb.

When accelerating it does fine but when I get about half throttle when I hit a certain point it feels like its bogging down and loses power. Let off before to right before that point and power cones back. If I'm just accelerating or going less than 40 and I punch it it will just bog down but if I punch it past the certain point while on the highway going 65 or so it will Afterfire once real big. Out the exhaust then bog down. Im thinking the after fire is related to the rpms rather than my speed. If I drop it into second from third then gun it will also Afterfire. But at the lower rpms it just bogs. And I think the certain point may be when the secondary's open.

I could be wrong but I think my problem is being way rich at wot. It never backfires out of the carb. Car weighs about 4700 pounds if that matters

Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 01-13-2013, 09:41 AM
RWENUTS's Avatar
Registered User
Last photo:
Join Date: Nov 2011
Location: Nanaimo, BC, Canada
Age: 64
Posts: 3,085
Wiki Edits: 0

Thanks: 138
Thanked 360 Times in 336 Posts
What's your timing set up?
How much initial?
How much in the distributor?
Where's your vac advance hooked to. Ported or manifold?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 01-13-2013, 10:56 AM
vinniekq2's Avatar
Registered User
Join Date: Jun 2012
Location: BC,Canada
Age: 57
Posts: 10,101
Wiki Edits: 0

Thanks: 498
Thanked 1,094 Times in 1,027 Posts
what kind of ignition are you using?
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Please select your insurance company (Optional)


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Chevy 350 High rpm break up/power loss. Help me figure this one out thirdgenmustangeater Engine 12 05-06-2010 12:08 AM
power loss dman0712 Transmission - Rearend 1 05-02-2010 11:28 PM
Power loss Jake_Dragon General Rodding Tech 5 05-16-2009 10:47 AM
power loss skirk Engine 2 03-22-2006 05:15 PM
Idle in Park is 1,800 RPM....Idle in gear in 900 RPM...Way too High. white66coupe Engine 11 09-10-2004 12:49 PM

All times are GMT -6. The time now is 06:12 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright 1999 - 2012. All Rights Reserved.