AOD will not go in drive when cold - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board -- Hot Rod Forum

Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
lost password?   |   register now

LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 10-18-2002, 02:13 PM
Registered User
Join Date: Oct 2002
Location: N. Alabama
Posts: 4
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy AOD will not go in drive when cold

I have a 1990 GT mustang with a 2 mouth old rebuilt AOD. It was working fine at frist,but now when it is cold (over night)it will go in reverse fine,but when I put it in drive it will not go in gear till I tack up the motor to 3-4000 RPM's or so then it will go in gear and work fine till it get cold again. I changed the filter and fluid and it worked for a couple of weeks and now it is doing it again. I changed the filter again but it did not help this time. Any ideal????

Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 10-20-2002, 01:15 AM
bentwings's Avatar
Last photo:
Join Date: May 2002
Location: St.Paul, Minn
Age: 73
Posts: 1,860
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 30 Times in 25 Posts

I have an 89 Super Coupe that does the same thing. Especially if parked on a hill facing up or down. I'm told "ain't got enough oil in it". I usually run a qt overfilled. works until it blows out the excess. couple weeks at best. Tough on the environment. By the way...revin' it up will eventually kill it so take it easy. I find if I back up easy when cold, stop and put it in drive and rev to about 1000 gently going up and down about 200 rpm for 30 sec to a min. it will go in then it stays good. a real PIA to say the least but 2400 bucks for tranny R&R is too much to mess with. There is probably a leaky valve somewhere but my brand new right from FOMOCO Super Coupe tranny did it right from the git go.
good luck.

Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Please select your insurance company (Optional)


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 08:58 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright 1999 - 2012. All Rights Reserved.