Belt squeal - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-18-2009, 06:47 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Port Jefferson Station N.Y.
Posts: 34
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Belt squeal

I have a Olds three zero seven "y" motor in a eighty six Cutlass four forty two, with maybe 100 miles on the motor. The belts developed a bad squeal at high RPM's. I found there was an alignment problem with the belts, which I corrected. The noise was still there. I replaced my power steering pump with new pulley and hoses thinking since it was the original with over 100 thousand on it, maybe the barrings are going causing the pump to run slower than the engine speeds making the belts slip, causing the noise. No good. All belts were replaced with new. Alternator and water pump are new. Tensions on belts are good. I've tried isolating each accessory separately from each other. Running the motor to see if something else although new, could have went bad. No good. I was thinking the pulleys on the water pump and the crank case are still original. Could this be a possibility? They don't look bent or dented. Any ideas? Is there after maket replacements or because it is a GM, what other motors could have used the same exact pulleys?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-19-2009, 12:16 AM
techinspector1's Avatar
Senior Curmudgeon
 
Last wiki edit: DynoSim combinations Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: Hemet, California, USA
Age: 72
Posts: 12,950
Wiki Edits: 326

Thanks: 761
Thanked 1,013 Times in 849 Posts
I have used belt dressing in the past with good results.....
http://www.napaonline.com/MasterPage...essing+-+Spray
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Deep 2 groove short W/P pulley or serpentine? fastrehotrods Engine 19 01-27-2009 01:50 PM
Fan belt problem on rebuilt 406sbc 406chevelle Engine 9 06-28-2008 10:53 PM
Belt Keeps Flying Off at High RPM - Why? leejoy Engine 67 02-20-2008 11:12 PM
Squeeling Fan Belt - Out of true Pulley Billy Boy Engine 3 02-15-2005 06:51 PM
belt breaking all the time oldcarguy85 Engine 14 01-14-2004 05:38 PM


All times are GMT -6. The time now is 09:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.