Coil sparks except when starting - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-14-2012, 10:19 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: California
Posts: 36
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Coil sparks except when starting

My 93 Dodge 5.2L would not fire so I took the coil wire from the distributor and put a spark plug in it to check for spark. Placed the plug on top of the air cleaner and cranked the engine over. No spark, but as the key went to the run position there was a spark at the test plug. I purchased a new coil and installed it and turned the key to run and again there was a spark, but no spark when the key went to the start position. I figure there has to be a short someplace but I don't know where to look first. Is this a possible computer problem, trouble with the switch, or could it be because the battery isn't fully charged enough to start the motor without a jump. I put the battery on a charger last night. Before I go try starting it I thought I'd see if someone here could drop some knowledge on me about what might be the problem. Anyone care to venture a guess I'm all ears errrr I mean eyes. Thanks

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-14-2012, 08:09 PM
Hot Rod Has Been
 
Last photo:
Join Date: Aug 2010
Location: Wisconsin
Age: 65
Posts: 187
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
You have an open circuit when the switch goes to start...if there's a ballast resistor in the circuit that is likely your problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-15-2012, 01:26 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: California
Posts: 36
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Problem solved

Turned out to be a bad onboard computer. Switched it with one from a 94 and she fired right up. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-16-2012, 08:34 AM
Hot Rod Has Been
 
Last photo:
Join Date: Aug 2010
Location: Wisconsin
Age: 65
Posts: 187
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
Great.......
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sparks weekend warrior Engine 6 10-18-2010 07:58 PM
whats these sparks????? cutthroatkid Electrical 7 03-02-2010 09:11 PM
Sparks from engine?? carcraft69 Engine 4 07-08-2007 09:58 PM
Sparks plugs angel of the road Engine 14 01-14-2004 10:14 PM
Sparks out of the Carburetor 71gtx Engine 5 10-30-2003 05:55 PM


All times are GMT -6. The time now is 07:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.