Corvair Engine problems - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board -- Hot Rod Forum

Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
lost password?   |   register now

LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 06-06-2008, 08:13 AM
Registered User
Join Date: Jun 2008
Location: Indiana
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Corvair Engine problems

I have a 1964 Corvair. It runs great until it gets hot. I think it is vapor locking but can't be sure. Once it cools down it starts right up. I can run on cool days but on hot days it will die and not start again until cool down. I'm sure it is starved for gas since it will run on starting fluid spray even when hot. Help?

Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 06-06-2008, 09:00 AM
techinspector1's Avatar
Senior Curmudgeon
Last wiki edit: DynoSim combinations Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: Hemet, California, USA
Age: 73
Posts: 14,052
Wiki Edits: 326

Thanks: 1,049
Thanked 1,431 Times in 1,153 Posts
Ummm....change the fuel filter???
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 06-06-2008, 11:00 AM
Jmark's Avatar
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 62
Posts: 5,033
Wiki Edits: 0

Thanks: 124
Thanked 103 Times in 83 Posts
Check fuel pump pressure AND flow. Weak pump will give up when hot.

Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 06-06-2008, 11:09 AM
Registered User
Last photo:
Join Date: May 2006
Location: Central Virginia
Posts: 384
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Make sure the fuel pump diaphragm isn't leaking too. I've never had vapor lock problems on any of the Corvairs that I've owned. A sure cure for it would be retrofitting a electric fuel pump. The quality of replacement mechanical pumps is terrible anyway.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Please select your insurance company (Optional)


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CA smog questions...engine swaps curtis73 Engine 25 11-28-2012 09:11 PM
engine hesitating and other problems 68ford Engine 6 08-18-2006 09:12 PM
84 mustang engine idle problems naarman Engine 1 07-22-2006 09:42 AM
84 mustang engine idle problems naarman Transmission - Rearend 1 07-21-2006 09:43 PM
Cam Help black66 Engine 3 05-12-2003 07:15 PM

All times are GMT -6. The time now is 03:42 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright 1999 - 2012. All Rights Reserved.