Engine does not start on N - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Electrical
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-17-2010, 03:00 AM
Absolute beginner
 
Last photo:
Join Date: Apr 2008
Location: Bulgaria
Age: 41
Posts: 207
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Engine does not start on N

Hello,
I hope this is the correct place to post the question.

The car is 78 Monte Carlo with stock floor shifter.
The problem is that I cannot restart the engine if it stalls during driving. I need to stop, put the shifter in P and then restart it.
I have read in the manual that I can start the engine when in N.
Can you point me where should I look for problem and what could block the starter.

Thanks for the help,
Ivo

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-17-2010, 05:14 AM
poncho62's Avatar
Out of the Loop Moderator
 
Last wiki edit: Streetbeasts links
Last journal entry: at car show
Last photo:
Join Date: Oct 2003
Location: Hanover, Ontario, Canada
Age: 62
Posts: 16,864
Wiki Edits: 5

Thanks: 20
Thanked 250 Times in 203 Posts
Check the alignment of your neutral safety switch.......It is either in the console, on the trans or under the steering column.......If my old memory is right, yours is under the column
__________________
Ontario Rodders

Budget RVs
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-17-2010, 09:19 AM
Absolute beginner
 
Last photo:
Join Date: Apr 2008
Location: Bulgaria
Age: 41
Posts: 207
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi poncho62,
Thanks for reply.
Should I look for some broken circuit? I have some wires hanging there.
regards,
Ivo
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-17-2010, 10:27 AM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 59
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 597 Times in 546 Posts
Often it's the adjustment of the neutral switch. Check it by (safely in the driveway) putting the shifter in "N", and then trying the key. From there, try moving the shifter fore and aft a little from "N" as you try the key- if it's a little out of adjustment, this will cause it to try to start.

Keep your foot firmly on the brake in case it starts and is in gear.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 05-17-2010, 04:14 PM
poncho62's Avatar
Out of the Loop Moderator
 
Last wiki edit: Streetbeasts links
Last journal entry: at car show
Last photo:
Join Date: Oct 2003
Location: Hanover, Ontario, Canada
Age: 62
Posts: 16,864
Wiki Edits: 5

Thanks: 20
Thanked 250 Times in 203 Posts
Quote:
Originally Posted by rack
Hi poncho62,
Thanks for reply.
Should I look for some broken circuit? I have some wires hanging there.
regards,
Ivo
Not sure what the broken wires might be, a picture would be great........If it is still starting in park, the switch must be there.....the broken wires may be another problem....test to see if they are live (12 v)
__________________
Ontario Rodders

Budget RVs
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 05-18-2010, 05:49 PM
DOCTOR DC's Avatar
NUCKINFUTS MOTORSPORTS
 
Join Date: Apr 2010
Location: PACIFICNORTHWEST
Posts: 111
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
check your back up lights and see if they are working.same switch operates them. 2 purple wires for nuetral saftey switch and 2 light green wires for B/U lights.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 05-20-2010, 08:38 AM
Absolute beginner
 
Last photo:
Join Date: Apr 2008
Location: Bulgaria
Age: 41
Posts: 207
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hello again,
The switch i working, it is just misaligned. I made some tests as cobalt327 suggested. I should put the shifter almost on D in order to start the engine.
How can I adjust this?

Thanks for the help
Ivo
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 05-20-2010, 09:03 AM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 59
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 597 Times in 546 Posts
Quote:
Originally Posted by rack
Hello again,
The switch i working, it is just misaligned. I made some tests as cobalt327 suggested. I should put the shifter almost on D in order to start the engine.
How can I adjust this?

Thanks for the help
Ivo
The adjustment you want to make is to the shift linkage beneath the car. This is the linkage that goes from the tranny, forward and "up" to the end of the steering column.

With this linkage back in adjustment (it gets worn over time), the column lock out will allow starting in N or P w/o drama.

IIRC, there will be a lock bolt that holds the linkage going to the end of the column. Loosen this bolt and pull the linkage to remove any slack and retighten, this is all w/the shifter and tranny in "P".
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 05-21-2010, 12:30 PM
Absolute beginner
 
Last photo:
Join Date: Apr 2008
Location: Bulgaria
Age: 41
Posts: 207
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi cobalt327,

Thank you for the perfect explanation. I did the adjustment and now it is OK.

Thank you very much.

:-)

Ivo
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 05-21-2010, 02:42 PM
Underground's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: 54
Last photo:
Join Date: Oct 2009
Location: Higginsville, Mo
Age: 42
Posts: 348
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Isn't the whole PURPOSE of a neutral safety switch to NOT allow the car to start in neutral?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 05-21-2010, 02:44 PM
poncho62's Avatar
Out of the Loop Moderator
 
Last wiki edit: Streetbeasts links
Last journal entry: at car show
Last photo:
Join Date: Oct 2003
Location: Hanover, Ontario, Canada
Age: 62
Posts: 16,864
Wiki Edits: 5

Thanks: 20
Thanked 250 Times in 203 Posts
Quote:
Originally Posted by Underground
Isn't the whole PURPOSE of a neutral safety switch to NOT allow the car to start in neutral?
No...it is there, so the car doesn't start when in gear (Drive, Reverse)......
__________________
Ontario Rodders

Budget RVs
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 05-21-2010, 02:52 PM
Underground's Avatar
Registered User
 

Last journal entry: 54
Last photo:
Join Date: Oct 2009
Location: Higginsville, Mo
Age: 42
Posts: 348
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
DUH! I knew that. My brain must have been in neutral!!!
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Electrical posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How Does A Thermostat Work? cobalt327 Hotrodding Basics 16 03-16-2010 06:32 AM
Buick 430 Engine 70LEBUICK Engine 5 02-24-2010 09:57 PM
Valve Lash adjustment hiball Engine 36 05-11-2009 10:12 AM
Oldsmobile 3.8 engine won't start oldchevy1956 Engine 5 06-05-2008 05:58 AM
Engine start up rock141b Hotrodding Basics 1 05-13-2004 12:52 AM


All times are GMT -6. The time now is 08:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.