Engine idels fine in P and N shakes bad in D or R - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 08-18-2010, 10:26 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Location: los angeles, ca
Posts: 5
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Engine idels fine in P and N shakes bad in D or R

My 1970 el camino, with stock 350 and 350 trans recently started acting up... It starts good and sounds good, though i could turn the idle down abit.. but when i put her into Drive or Reverse she starts to shake violently and seems to want to stall out..and does sometimes. if i start do drive it goes away until a stop light stops me then the shaking comes right back.
I thought it was a spark problem so i switched to HEI and new wires..and I checked for vacuum leak on all hoses in the engine compartment with carb cleaner to try to hear an inccrease in RPM but nothing, i also sparyed the base of the carb and the meeting spots of the intake to the heads..

any other vaccum spots i missed? any one have any clues as to what is happening?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 08-19-2010, 03:56 AM
S10 Racer's Avatar
http://www.warsprints.com
 

Last journal entry: W.A.R. (Wingless Auto Racing) Sprint Car Racing
Last photo:
Join Date: Nov 2007
Location: At The Dirt Tracks
Age: 55
Posts: 1,938
Wiki Edits: 0

Thanks: 4
Thanked 74 Times in 66 Posts
Quote:
Originally Posted by ao_saldana
My 1970 el camino, with stock 350 and 350 trans recently started acting up... It starts good and sounds good, though i could turn the idle down abit.. but when i put her into Drive or Reverse she starts to shake violently and seems to want to stall out..and does sometimes. if i start do drive it goes away until a stop light stops me then the shaking comes right back.
I thought it was a spark problem so i switched to HEI and new wires..and I checked for vacuum leak on all hoses in the engine compartment with carb cleaner to try to hear an inccrease in RPM but nothing, i also sparyed the base of the carb and the meeting spots of the intake to the heads..

any other vaccum spots i missed? any one have any clues as to what is happening?
Check for a vacuum leak at the transmission modulator valve.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 08-19-2010, 07:42 AM
bubbahotep's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Aug 2008
Location: NYC
Age: 42
Posts: 487
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
What type of carb?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 08-19-2010, 07:46 AM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 57
Posts: 5,361
Wiki Edits: 26

Thanks: 9
Thanked 145 Times in 128 Posts
Quote:
Originally Posted by ao_saldana
My 1970 el camino, with stock 350 and 350 trans recently started acting up... It starts good and sounds good, though i could turn the idle down abit.. but when i put her into Drive or Reverse she starts to shake violently and seems to want to stall out..and does sometimes. if i start do drive it goes away until a stop light stops me then the shaking comes right back.
I thought it was a spark problem so i switched to HEI and new wires..and I checked for vacuum leak on all hoses in the engine compartment with carb cleaner to try to hear an inccrease in RPM but nothing, i also sparyed the base of the carb and the meeting spots of the intake to the heads..

any other vaccum spots i missed? any one have any clues as to what is happening?
Put a vacuum gauge on it and see what it reads. Did you look at the plugs and double check the firing order.

The brake booster could be leaking vacuum as well
__________________
Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity



Chet
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 08-19-2010, 08:45 AM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 60
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 598 Times in 547 Posts
Is the high idle something that started on its own? Because this is OFTEN an indication of a vacuum leak.

You can disconnect each vacuum line, one at a time and plug it to see if there's one that's causing the leak.

Readjust the idle mixture screws after fixing the vacuum leak. If you find no leak, use a can of spray carb cleaner. Follow the can directions paying attention to the air bleeds located at the top of the carb, towards the center of the air horn.

Check the timing as well.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 08:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.