engine mount question - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 06-20-2005, 08:46 PM
pigjamelectric's Avatar
oldsmobile compatible
 
Last wiki edit: Selling your car Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: Manitoba
Age: 43
Posts: 167
Wiki Edits: 29

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
engine mount question

I read the archives about mounting an engine to a stand. I got the correct bolts and all. I just need to make double sure I'm doing this right.

I have to bolt the engine stand to the tranny holes, correct?

Thanks for the help.

Paul.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	engine mount1.JPG
Views:	52
Size:	38.9 KB
ID:	5481  

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 06-20-2005, 08:49 PM
1931 steve's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: How to rebuild an engine Last photo:
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Age: 42
Posts: 1,207
Wiki Edits: 4

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yes you are correct.

Steve
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 06-20-2005, 08:52 PM
pigjamelectric's Avatar
oldsmobile compatible
 
Last wiki edit: Selling your car Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: Manitoba
Age: 43
Posts: 167
Wiki Edits: 29

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
beautiful! Thanks Steve, much appreciated.

I waited no more than two minutes for a reply. What a great web site!!!

Paul
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 06-20-2005, 08:54 PM
1931 steve's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: How to rebuild an engine Last photo:
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Age: 42
Posts: 1,207
Wiki Edits: 4

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
We try!!!!

Steve
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 06-20-2005, 09:18 PM
pigjamelectric's Avatar
oldsmobile compatible
 
Last wiki edit: Selling your car Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: Manitoba
Age: 43
Posts: 167
Wiki Edits: 29

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I bolted it on and let the engine down easy and I heard a crack, so I stopped and jacked it back up.

I'm not sure I have the arms spread correctly.
A photo would be good if someone has a minute.

Sorry for the "rookie" stuff, but I do appreciate the help.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	mounted engine1.JPG
Views:	64
Size:	32.8 KB
ID:	5483  

Last edited by pigjamelectric; 06-21-2005 at 10:13 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 06-20-2005, 09:55 PM
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: The Lone Star State (Houston area)
Posts: 1,189
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Usually the lower arms are attached to the lowest holes on the block flange...

the uppers spread at 45 degrees from vertical on each side, nearest hole up or down gets the bolts. Tighten carefully and make sure centering bolt/pin is in the center hub so engine doesn't roll over. Carefully and slowly lower jack, if everything is stable...get to work.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 06-20-2005, 10:07 PM
MI2600's Avatar
Member# 3287
 

Last journal entry: Vortec Heads
Last photo:
Join Date: Jul 2002
Location: N. Muskegon, MI
Posts: 2,632
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Here's a photo...I hope.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	MVC-012S.JPG
Views:	77
Size:	72.6 KB
ID:	5484  
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 06-21-2005, 07:06 AM
1931 steve's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: How to rebuild an engine Last photo:
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Age: 42
Posts: 1,207
Wiki Edits: 4

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by pigjamelectric
Why did I know this sounded too easy?

I bolted it on and let the engine down easy and I heard a crack, so I stopped and jacked it back up.

So, is this picture one for the " how not to mount your engine to a stand" books? Is there another way to spread the arms or is this ok?
A photo would be good if someone has a minute.

Sorry for the "rookie" stuff, but I do appreciate the help.
So what was the crack. And did you get it mounted yet?

Steve
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 06-23-2005, 03:01 AM
pigjamelectric's Avatar
oldsmobile compatible
 
Last wiki edit: Selling your car Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: Manitoba
Age: 43
Posts: 167
Wiki Edits: 29

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I finally got the motor mounted on the stand. I don't know what the crack was. Maybe is was a bolt slipping in the sleeve. Everything seems to be ok.

Thanks Steve,Pasadenahotrod, and MI2600 for the help. You can consider yourselves having had a hand in helping me build my truck.

Paul.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
383 stroker 73monte Engine 11 05-07-2014 08:08 AM
engine question just not automotive question chevelle_502 Hotrodders' Lounge 115 08-13-2004 01:11 PM
Hotrodders Guidelines -- READ ME Jon Suspension - Brakes - Steering 0 06-14-2003 05:03 PM


All times are GMT -6. The time now is 04:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.